Ceny żywności wciąż idą w górę. Podpowiadamy, jak nie przepłacać i jednocześnie nie rezygnować ze zdrowej diety.
/08.05.2012 12:03
fot. Panthermedia
"Chciałabym zdrowo się odżywiać, ale w dzisiejszych czasach warzywa są droższe od fastfoodów" - tak zwykle tłumaczymy sobie i innym naszą daleką od ideału dietę. Choć w powyższym zdaniu jest sporo prawdy, istnieją jednak sposoby na wybrnięcie z impasu. Bo zdrowa dieta wcale nie musi oznaczać uszczuplonego budżetu domowego.
Planuj
Na początku każdego miesiąca oddziel kwotę, którą możesz poświęcić na jedzenie, a następnie podziel ją na liczbę tygodni. Pamiętaj, aby jej nie przekraczać - tylko wtedy zapanujesz nad wielkością wydatków.
Przemyśl swoje zakupy
Przed wyjściem z domu zrób listę rzeczy, które musisz kupić i koniecznie weź ją ze sobą do sklepu. Dzięki temu unikniesz bezmyślnego wrzucania produktów do koszyka.
Nie chodź na zakupy, gdy jesteś głodna
Wtedy kupujemy znacznie więcej niż potrzebujemy i zamiast myśleć głową kierujemy się naszym apetytem.
Nie mów, że nie masz czasu
Kupienie hamburgera czy zjedzenie pizzy na mieście nie może być poprzedzone myśleniem o braku czasu na gotowanie zdrowych potraw. Przed wyjściem z domu musisz znaleźć czas na przygotowanie ulubionej sałatki czy kanapki. Wybieraj - albo oszczędność i zdrowie, albo deficyt budżetowy i nadmiar tłuszczyku.
Bądź czujna i uważaj na sklepowe pułapki
Specjaliści wyposażają sklepy tak, abyś nie mogła odpędzić się od żywieniowych pokus. Postaraj się zatem nie wchodzić w alejki, w których nie ma rzeczy z twojej listy zakupów i wybij sobie z głowy wkładanie do koszyka produktów znajdujących się przy kasach.
Uważaj na promocje
Do półek promocyjnych podchodź na sam koniec zakupów. Jeśli uważasz, że możesz pozwolić sobie na dany produkt i że jest on niezbędny, skorzystaj z cenowego rabatu. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości, zrezygnuj. Grunt to głębokie zastanowienie się nad pożytecznością tej rzeczy.
Kupuj sezonowo
Podczas robienia zakupów skupiaj się na produktach, które w danej porze roku są najtańsze i najlepsze. Dzięki temu unikniesz nie dośc że drogiego, to i nafaszerowanego chemią jedzenia. Podobnie postępuj z innymi owocami i warzywami.
Nie marnuj jedzenia
Zjadaj najpierw te produkty, które mają krótki termin ważności (mleko, sery, jogurty, owoce i warzywa). Jeśli przy przygotowaniu potrawy niektóre z nich zostaną niewykorzystane, zastanów się w jaki inny, równie smaczny sposób możesz je przyrządzić.
Ogranicz ilość posiłków kupowanych i spożywanych w pośpiechu, poza domem
Staraj się mieć zawsze przy sobie coś do jedzenia - wtedy unikniesz napadów głodu.
Przygotowuj tanie potrawy
Aby jeść wykwintnie, wcale nie trzeba mieć grubego portfela. Pamiętaj, że zupy są bardzo zdrowe i tanie.
Wprowadź co najmniej 2 dni bezmięsne w tygodniu
W zamian zajadaj się rybami i nasionami roślin strączkowych. Post z pewnością wyjdzie na zdrowie dla ciebie i twojego portfela. Tym bardziej, że mięso do tanich nie należy.