Migrenowy ból głowy to napadowy, bardzo silny, pulsujący i przeszywający ból, któremu towarzyszą dodatkowe niedogodności, między innymi: zawroty głowy, nudności, brak możliwości koncentracji, nadwrażliwość na bodźce zewnętrzne takie jak światło czy zapach, które go zaostrzają. Ból ten charakterystycznie obejmuje połowę głowy.
Bóle migrenowe można podzielić na dwa typy. Pierwszy z nich zwany migreną pospolitą wywoływany jest głównie światłowstrętem lub brakiem tolerancji na dźwięk. Pierwsze zwiastuny nadejścia migreny pojawiają się około 3 godziny przed właściwym atakiem bólu. Takiemu typowi migreny towarzyszy także osłabienie, bladość skóry, wymioty lub nudności, silne pragnienie, bóle mięśni. Atak tego typu migreny jest niezwykle uciążliwy, ponieważ przeważnie trwa od czterech godzin do czterech dni. Na opisany typ migreny cierpi około 85 % tzw. migrenowców.
Drugi typ migreny zwany migreną klasyczną pojawia się u około 15 % migrenowców. Związany jest z chwilowymi nieprawidłowościami neurologicznymi, głównie wzrokowymi. Osobom takim przed oczami pojawiają się zygzaki, kolorowe wzorki, ciemne plamy, dodatkowo drętwieją ręce i nogi. Mogą się także pojawić problemy z mową. Podane wyżej dolegliwości zwane są potocznie „aurą”. Tak zwana aura pojawia się około godziny przed wystąpieniem właściwego bólu migrenowego.
Przeczytaj: Wpływ codziennej diety na wzrok
Co wywołuje migrenę?
Czynniki wywołujące migrenę można podzielić na endogenne, czyli takie, które swój początek mają w naszym organizmie oraz na czynniki egzogenne, czyli pochodzące z otoczenia.
Do czynników endogennych wywołujących migrenę zalicza się przede wszystkim zaburzenia hormonalne, dlatego migreny często pojawiają się przed wystąpieniem miesiączki, kiedy spada poziom estradiolu we krwi.
Do czynników egzogennych natomiast zaliczyć można: nieregularny sen, stres (migrena może być efektem przeżycia silnie stresującej życiowej sytuacji lub być początkiem silnie stresującego dnia), pogodę (zarówno spadek ciśnienia jak i inne zmiany pogody) oraz bodźce zewnętrzne takie jak np. ostre światło lub nieprzyjemny zapach.
Tyramina
Interesujące jest, że migrenowe bóle głowy mogą być wywoływane poprzez pożywienie. Wiele osób, które dopadają migreny, odczuwa tą dolegliwość po spożyciu takich produktów jak:
- sery żółte np. Cheddar, Ementaler,
- sery pleśniowe,
- czekolada,
- śledzie,
- czerwone mięso,
- przejrzałe banany i awokado,
- figi,
- marynowane, solone lub wędzone ryby,
- sos sojowy,
- wątróbki z kurczaka,
- czerwone wina np. Wermut, Chianti, porto,
- mocna kawa lub czarna herbata,
- słodziki,
- owoce cytrusowe.
Dolegliwości po spożyciu wyżej wymienionych produktów związane są z występowaniem w nich aminokwasu o nazwie tyramina. Więcej o działaniu tyraminy przeczytasz tutaj. Osoby uczulone na ten aminokwas cierpią na migrenowe bóle głowy. W takich przypadkach poleca się zamianę produktów spożywczych, zawierających tyraminę, na inne. Poniżej przykładowa lista zamiany produktów:
Zobacz też: Jak odżywianie wpływa na migrenowe bóle głowy?
PRODUKTY ZABRONIONE |
PROPOZYCJE ZAMIANY |
sery żółte np. Cheddar, Ementaler |
sery białe z mleka krowiego, koziego, owczego |
sery pleśniowe |
sery białe smakowe |
czekolada |
ciasta, ciasteczka bez czekolady |
śledzie |
inne ryby np. łosoś |
czerwone mięso |
mięso drobiowe |
przejrzałe banany i awokado |
średnio dojrzałe, żółto-zielone banany i awokado |
figi |
inne suszone owoce np. śliwki, morele |
marynowane, solone lub wędzone ryby |
ryby duszone, gotowane, smażone, grillowane |
sos sojowy |
np. sosy na bazie oliwy z oliwek z dodatkami |
wątróbki z kurczaka |
wątróbka wieprzowa |
czerwone wina np. Wermut, Chianti, porto |
białe wino |
kawa, herbata czarna |
kawa zbożowa, herbata owocowa, ziołowa |
słodzik |
cukier, miód |
owoce cytrusowe |
owoce krajowe |
Joanna Wielowska
Centrum Dietetyczne SetPoint