Nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie uzależnione są od codziennej diety. Dlatego tak ważny jest staranny wybór dań – komponując codzienny jadłospis, warto sięgać po sprawdzone produkty z zaufanego źródła.
Mięso odgrywa ważną rolę w naszym żywieniu, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Na szczęście – dzięki wprowadzeniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) łatwiej jest dokonać zakupu produktów wysokiej jakości.
PQS to kompleksowy system produkcji wieprzowiny, opracowany przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Niezwykle restrykcyjne normy stosowane w Systemie gwarantują, że mięso wieprzowe opatrzone znakiem PQS spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Poznaj fakty
Na temat wieprzowiny powstało wiele krzywdzących mitów, dlatego o walorach jej certyfikowanych produktów przekonuje ogólnopolska kampania informacyjna. Wiadomości na temat Certyfikatu docierają do wszystkich – pojawiają się zarówno w mediach, jak i sklepach. Nieocenionym źródłem wiedzy z pewnością jest również strona www.wieprzowinapqs.pl, gdzie w prosty sposób opisane są założenia Systemu. Portal zawiera też opinie ekspertów żywieniowych i praktyczne porady mistrzów kuchni. Poszukujący kulinarnych inspiracji zajrzeć powinni na podstronę poświęconą wykorzystaniu wieprzowiny PQS w praktyce – wśród zróżnicowanych stopniem trudności przepisów każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Wiesz, co jesz
Błękitna wstęga znaku PQS to gwarancja wyboru wysokiej jakości mięsa pochodzącego z regularnie kontrolowanych hodowli. Warto wiedzieć, że charakterystyczna etykieta produktów PQS zawiera przy tym bardzo szczegółowe informacje, dzięki którym z łatwością można ustalić źródło pochodzenia danej porcji. Tylko nieliczni producenci spełniają restrykcyjne wymogi Systemu i mogą umieszczać znak PQS na swoich opakowaniach. Głównym kryterium zakwalifikowania do Systemu jest stosowanie odpowiednich metod hodowli, które gwarantują bezpieczeństwo produktów oraz zachowanie zasad dobrostanu zwierząt i poszanowanie środowiska naturalnego. Realizacja wszystkich przyjętych w PQS założeń pozwala na produkcję wysokiej jakości mięsa – soczystego, kruchego, o niskiej zawartości tłuszczu, doskonałego do przygotowania rozmaitych potraw.
Wybieraj świadomie
Czasem, stojąc przed sklepową półką, trudno wybrać odpowiednie mięso. Istnienie systemu jakości z pewnością ułatwia podjęcie decyzji każdemu, kto zwraca uwagę nie tylko na cenę kupowanych produktów. Wieprzowina może być bowiem naprawdę smaczna, bezpieczna i zdrowa – aby się o tym przekonać, wystarczy podczas wizyty w sklepie sięgnąć po produkty opatrzone błękitnym znakiem PQS.
Warto wiedzieć
- Produkt premium – wieprzowina PQS to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a przy tym kruche i soczyste.
- Kompleksowe podejście – System obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny.
- Gwarancja jakości – jakość produktów PQS jest stale monitorowana.
- W zgodzie ze środowiskiem – na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady zachowania dobrostanu zwierząt.