Półki w sklepach uginają się od najróżniejszych, zachęcająco wyglądających produktów. Wydaje się, że takie jedzenie jest wartościowe. Zresztą wzrok doskonale potrafi nas oszukiwać. Skoro coś pięknie wygląda – marchewka jest absolutnie pomarańczowa, sałata soczyście zielona, a szynka cudnie różowa – a do tego smakowicie pachnie, z pewnością jest też zdrowe… Tymczasem bywa różnie. Oto kilka zasad, którymi warto się kierować, by zacząć robić zdrowe zakupy.
Kupuj lokalnie
Najlepiej w osiedlowym warzywniaku, na lokalnym targu lub pobliskim bazarku. W takich miejscach raczej nie ma produktów wysoko przetworzonych, przywożonych z odległych miejsc na świecie, a towar jest świeży. Jedzenie naturalne szybko się psuje, więc sprzedawca z pewnością dowozi je na bieżąco od lokalnych dostawców.
Wybieraj jedzenie sezonowe
I najlepiej z naszej strefy klimatycznej. Tak jak robiono to tradycyjnie i do czego nasze organizmy są genetycznie przygotowane. Świeży czerwony dojrzały pomidor w styczniu powinien nas dziwić tak samo jak 15-stopniowy mróz w lipcu. Tymczasem np. wczesną wiosną normalne powinno być to, że jemy kiszone ogórki i kapustę, czyli warzywa naturalnie przechowane przez zimę. A jedzenie malin i truskawek odłóżmy na lato.
Wyklucz produkty z długą listą składników
Wyznacz sobie jakiś limit, np. nie kupuję produktów, które na liście składników mają więcej niż pięć pozycji. A także tych, w których cukier (lub inna substancja słodząca) występuje wśród pierwszych trzech pozycji. Takie produkty są zwykle wysoko przetworzone, a zatem niezbyt wartościowe. Na przykład kakao rozpuszczalne dla dzieci zawiera jedynie 18 proc. naturalnego kakao, a jego głównym składnikiem jest… cukier (na liście składników występuje jako pierwszy!).
Gotuj w domu
Będziesz dokładnie wiedziała, co jesz i ty i twoja rodzina. Jeśli jesz poza domem, upewnij się, że ugotował to człowiek, a nie wyprodukowała fabryka. W wysoko przetworzonych produktach jest zbyt dużo niezdrowego tłuszczu, soli, cukru oraz mnóstwo składników dodatkowych. Producenci takiego jedzenia bardziej troszczą się o jego atrakcyjny wygląd i długi termin przydatności do spożycia niż o wartość odżywczą.
Wyeliminuj udawane jedzenie
Czytaj etykiety i wybieraj tylko takie produkty, których składniki potrafisz wyobrazić sobie w stanie surowym lub w środowisku naturalnym. Trudno wyobrazić sobie glutaminian sodu rosnący na grządce lub syrop glukozowo-fruktozowy zbierany przez pszczoły.
Jak wybierać zdrowe produkty
fot. Panthermedia
Szykowanie jedzenia nie jest dziś jakimś szczególnym wyzwaniem. Trudność jest inna: wybór. Bo nie wszystko co ładne jest zdrowe...