Oto wskazówki, które uzdrowią twój codzienny jadłospis
- Rano pij letnią wodę
- Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
- Jedz, kiedy jesteś wyciszona i spokojna
- Nie pij w czasie posiłku
- Nie jedz dań ani zbyt zimnych ani zbyt gorących
- Urozmaicaj jadłospis
- Dekoruj dania - to poprawia trawienie
- Jedz to, na co masz ochotę
- Jedz produkty bogate w enzymy (surowe warzywa, surowe owoce, kiełki)
- Nie zapominaj o śniadaniu
- Nie przejadaj się na noc
- Jedz warzywa działające krwiotwórczo (kapusta, brukselka, kalafior)
- Pij soki z zielonych warzyw
- Bądź aktywna ruchowo
- Po kąpieli energicznie nacieraj ciało (to poprawi krążenie)
- Kładź się spać przed jedenastą
Produkty podnoszące poziom energii
KIEŁKI, ZBOŻA, PŁATKI OWSIANEKiełki zawierają dużo przeciwutleniaczy, enzymy i błonnik. Zboża powoli uwalniają zawarty w nich cukier, dając stały przypływ energii. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B. Płatki owsiane pomagają utrzymać stałe stężenie cukru we krwi, co sprzyja koncentracji i jasności myślenia.
SIEMIĘ LNIANE I SŁONECZNIK
Siemię lniane zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pestki słonecznika są doskonałym źródłem magnezu, żelaza, miedzi i witamin B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i cynku. Wzmacniają i dodają energii.
WARZYWA I OWOCE
Zielone warzywa (brokuł, szparagi, szpinak) zawierają kompleks witamin B oraz dodające energii żelazo i magnez. Brokuł jest też bogaty w koenzym Q10. Brzoskwinie regulują pracę jelit i zawierają składniki potrzebne do wytwarzania krwi. Magnez zawarty w winogronach bierze udział w przekształcaniu glukozy w energię.
KABACZKI I FASOLA MUNG
Kabaczki pobudzają przypływ energii, wzmacniając funkcje trawienne. Fasola mung działa bardzo energetyzująco.