Czy guarana jest zdrowa?
Guarana to roślina rosnąca w amazońskich lasach. Jej nazwa pochodzi od gorzko-kwaśnego napoju sporządzanego z jej nasion. Dojrzały owoc guarany wygląda dość wyjątkowo i przypomina oczy.
Nasiona guarany zawierają w swoim składzie 3% białek, 11% tłuszczów, 9% skrobi i 4% związków mineralnych, a także teobrominę i teofilinę oraz kofeinę (aż 4-8%, a w ziarnach kawy jest jej zaledwie 2%!).
Zalety guarany:
- przyspiesza przemianę materii,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- działa moczopędnie,
- zmniejsza ryzyko powstania cellulitu i obrzęków,
- stymuluje układ nerwowy,
- zwiększa sprawność myślenia,
- zmniejsza uczucie zmęczenia,
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych,
- powoduje wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników,
- stymuluje porost włosów,
- działa przeciwbakteryjnie,
- zmniejsza ryzyko zawału i udaru,
- działa antyoksydacyjnie.
Korzyści płynące ze spożywania guarany to:
- poprawa pamięci i koncentracji,
- podniesienie sprawności fizycznej i psychicznej organizmu,
- wzmocnienie odporności na stres,
- kojące działanie w przypadku migreny.
Warto też wiedzieć, że guarana wykazuje silne właściwości antybakteryjne, a przy tym nie uzależnia.
Zobacz też: Czy owoce acai działają odchudzająco?
Dla kogo napój z guarany?
Napój przygotowany z takich nasion szybko pobudza do działania, a dzięki wolniejszemu wchłanianiu kofeiny z guarany efekt utrzymuje się znacznie dłużej – nawet do 6 godzin. Napar dodatkowo poprawia koncentrację i pamięć oraz pomaga w radzeniu sobie w stresujących sytuacjach. Zalecany jest również dla sportowców i osób uprawiających aktywny tryb życia, gdyż zwiększa wydolność mięśni i ich regenerację.
Z powodu dużej zawartości kofeiny w guaranie, produktów bogatych w jej składnik nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby z wysokim ciśnieniem i wrażliwi na kofeinę.
Trzeba pamiętać, żeby zachowywać rozsądek podczas stosowania preparatów z guaraną, gdyż łatwo można ją przedawkować (co zamiast pobudzić nasz organizm do pracy może spowodować kołatanie serca i problemy z koncentracją).
Jak jeść guaranę?
Proszek z ziarenek guarany możemy używać do przygotowywania napoju lub dodawać go do jogurtu, musli i sałatek. Guaranę, ze względu na jej gorzki smak, można też kupić w formie tabletek. Najszybciej znajdziemy ją przez internet.
Zobacz też: Noni – jeść czy unikać?