Guarana – czy może zastąpić kawę?

guarana fot. Fotolia
Ziarna guarany zawierają aż czterokrotnie więcej kofeiny niż ziarna kawy. Są też bardzo zdrowe i – w odróżnieniu od „małej czarnej" – nie można się od nich uzależnić. Sprawdź dlaczego warto sięgnąć po guaranę!
Marta Słupska / 08.06.2016 10:13
guarana fot. Fotolia

Czy guarana jest zdrowa?

Guarana to roślina rosnąca w amazońskich lasach. Jej nazwa pochodzi od gorzko-kwaśnego napoju sporządzanego z jej nasion. Dojrzały owoc guarany wygląda dość wyjątkowo i przypomina oczy.

Nasiona guarany zawierają w swoim składzie 3% białek, 11% tłuszczów, 9% skrobi i 4% związków mineralnych, a także teobrominę i teofilinę oraz kofeinę (aż 4-8%, a w ziarnach kawy jest jej zaledwie 2%!).

Zalety guarany:

  • przyspiesza przemianę materii,
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • działa moczopędnie,
  • zmniejsza ryzyko powstania cellulitu i obrzęków,
  • stymuluje układ nerwowy,
  • zwiększa sprawność myślenia,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych,
  • powoduje wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników,
  • stymuluje porost włosów,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • zmniejsza ryzyko zawału i udaru,
  • działa antyoksydacyjnie.

Korzyści płynące ze spożywania guarany to:

  • poprawa pamięci i koncentracji,
  • podniesienie sprawności fizycznej i psychicznej organizmu,
  • wzmocnienie odporności na stres,
  • kojące działanie w przypadku migreny.

Warto też wiedzieć, że guarana wykazuje silne właściwości antybakteryjne, a przy tym nie uzależnia.

Zobacz też: Czy owoce acai działają odchudzająco?

Dla kogo napój z guarany?

Napój przygotowany z takich nasion szybko pobudza do działania, a dzięki wolniejszemu wchłanianiu kofeiny z guarany efekt utrzymuje się znacznie dłużej – nawet do 6 godzin. Napar dodatkowo poprawia koncentrację i pamięć oraz pomaga w radzeniu sobie w stresujących sytuacjach. Zalecany jest również dla sportowców i osób uprawiających aktywny tryb życia, gdyż zwiększa wydolność mięśni i ich regenerację.

Z powodu dużej zawartości kofeiny w guaranie, produktów bogatych w jej składnik nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby z wysokim ciśnieniem i wrażliwi na kofeinę.

Trzeba pamiętać, żeby zachowywać rozsądek podczas stosowania preparatów z guaraną, gdyż łatwo można ją przedawkować (co zamiast pobudzić nasz organizm do pracy może spowodować kołatanie serca i problemy z koncentracją).

Jak jeść guaranę?

Proszek z ziarenek guarany możemy używać do przygotowywania napoju lub dodawać go do jogurtu, musli i sałatek. Guaranę, ze względu na jej gorzki smak, można też kupić w formie tabletek. Najszybciej znajdziemy ją przez internet.

Zobacz też: Noni – jeść czy unikać?

Redakcja poleca

REKLAMA