To skutki zimowej diety ubogiej w składniki odżywcze. Zanim jednak sięgniesz po tabletki wielowitaminowe, wypróbuj dobrze znane kuracje ze świeżych ziół. Teraz, gdy rośliny są jeszcze młode, mają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Polki radzą: Zioła zbieraj w miejscach czystych ekologicznie, tuż przed zastosowaniem. Gdy długo leżą, tracą swoje lecznicze właściwości.
1
z
3
KURACJA MNISZKOWA
Dostarcza witamin i składników mineralnych, poprawia odporność, wspomaga trawienie. Superplus: oczyszcza organizm z toksyn.
Mniszek lekarski, podobnie jak pokrzywa, zawiera dużo przeciwutleniaczy: flawonoidów, karotenoidów, witaminy C. Do antyoksydantów należą również fenolokwasy o właściwościach przeciwzapalnych i tokoferole (witamina E). Ponieważ te ostatnie są rozpuszczalne w tłuszczach, najlepiej łączyć liście mniszka z oliwą. Inne substancje, których bogatym źródłem jest mniszek, to witaminy B1 i B2, liczne składniki mineralne. Najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych są świeże liście. Warto więc jak najczęściej przyrządzać z nich wiosenną sałatkę. Można ją jeść nawet codziennie, dopóki listki są młode.
Przepis na sałatkę z mniszka
Zbierz kilka garści młodych liści mniszka. Opłucz, zalej zimną wodą z dodatkiem 1-2 łyżeczek soli i mocz 1-2 godziny (dzięki temu stracą gorycz). Osącz liście i porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce z po- krojonym w drobną kostkę serem feta lub pleśniowym. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z łyżką soku cytryny, solą i pieprzem, polej sałatkę sosem. Podawaj z grzankami.
Gotowe preparaty:
Succus Taraxaci – sok z mniszka na dolegliwości wątrobowe, ok. 8 zł, Nefrobonisol krople moczopędne i odtruwające, ok. 14 zł, Regulavit – mieszanka odchudzająca, ok. 5 zł.
Dostarcza witamin i składników mineralnych, poprawia odporność, wspomaga trawienie. Superplus: oczyszcza organizm z toksyn.
Mniszek lekarski, podobnie jak pokrzywa, zawiera dużo przeciwutleniaczy: flawonoidów, karotenoidów, witaminy C. Do antyoksydantów należą również fenolokwasy o właściwościach przeciwzapalnych i tokoferole (witamina E). Ponieważ te ostatnie są rozpuszczalne w tłuszczach, najlepiej łączyć liście mniszka z oliwą. Inne substancje, których bogatym źródłem jest mniszek, to witaminy B1 i B2, liczne składniki mineralne. Najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych są świeże liście. Warto więc jak najczęściej przyrządzać z nich wiosenną sałatkę. Można ją jeść nawet codziennie, dopóki listki są młode.
Przepis na sałatkę z mniszka
Zbierz kilka garści młodych liści mniszka. Opłucz, zalej zimną wodą z dodatkiem 1-2 łyżeczek soli i mocz 1-2 godziny (dzięki temu stracą gorycz). Osącz liście i porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce z po- krojonym w drobną kostkę serem feta lub pleśniowym. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z łyżką soku cytryny, solą i pieprzem, polej sałatkę sosem. Podawaj z grzankami.
Gotowe preparaty:
Succus Taraxaci – sok z mniszka na dolegliwości wątrobowe, ok. 8 zł, Nefrobonisol krople moczopędne i odtruwające, ok. 14 zł, Regulavit – mieszanka odchudzająca, ok. 5 zł.
2
z
3
KURACJA POKRZYWOWA
Dodaje energii, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Superplus: wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych.
Aż trudno uwierzyć, że jeden z najpowszechniejszych chwastów jest też najbogatszym roślinnym źródłem mikro- i makroelementów (głównie wzmacniającego serce i mózg magnezu). Oprócz nich zawiera sporo witamin (przede wszystkim C, K i całą grupę B) oraz silne przeciwutleniacze – flawonoidy i karotenoidy. Najwięcej cennych składników dostarcza świeży sok wyciskany z całych pokrzyw. Należy je zbierać w miejscach oddalonych od szos. Przez dwa tygodnie każdego dnia przed śniadaniem wypijaj łyżeczkę soku. Kurację możesz powtórzyć po tygodniowej przerwie.
Przepis na sok z pokrzywy
Zerwij około kilograma jak najmłodszych całych pokrzyw (rób to w rękawiczkach). Dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj. Wyciśnij z nich sok w sokowirówce lub przekręć pokrzywy przez maszynkę do mięsa. Przecedź i przelej do ciemnej szklanej butelki. Dokładnie zakręć i przechowuj w lodówce.
Gotowe preparaty:
Succus Urticae – stabilizowany alkoholem sok z pokrzywy, uzupełnia niedobór witamin w okresie wiosennym; ok. 8 zł.
Dodaje energii, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych. Superplus: wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych.
Aż trudno uwierzyć, że jeden z najpowszechniejszych chwastów jest też najbogatszym roślinnym źródłem mikro- i makroelementów (głównie wzmacniającego serce i mózg magnezu). Oprócz nich zawiera sporo witamin (przede wszystkim C, K i całą grupę B) oraz silne przeciwutleniacze – flawonoidy i karotenoidy. Najwięcej cennych składników dostarcza świeży sok wyciskany z całych pokrzyw. Należy je zbierać w miejscach oddalonych od szos. Przez dwa tygodnie każdego dnia przed śniadaniem wypijaj łyżeczkę soku. Kurację możesz powtórzyć po tygodniowej przerwie.
Przepis na sok z pokrzywy
Zerwij około kilograma jak najmłodszych całych pokrzyw (rób to w rękawiczkach). Dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj. Wyciśnij z nich sok w sokowirówce lub przekręć pokrzywy przez maszynkę do mięsa. Przecedź i przelej do ciemnej szklanej butelki. Dokładnie zakręć i przechowuj w lodówce.
Gotowe preparaty:
Succus Urticae – stabilizowany alkoholem sok z pokrzywy, uzupełnia niedobór witamin w okresie wiosennym; ok. 8 zł.
3
z
3
KURACJA SZCZAWIOWA
Pomaga zapobiegać anemii, dodaje energii. Ostrzeżenie: unikaj szczawiu, jeśli masz kamicę nerkową, dnę moczanową lub reumatyzm.
Szczaw polny zawiera sporo żelaza i witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Ma również dużo regulującego ciśnienie krwi potasu i rzadko spotykanego manganu, a także trochę witaminy B1, ale znacznie mniej niż pokrzywa i mniszek. Oprócz pożytecznych składników odżywczych zawiera też inne substancje, m.in. kwas szczawiowy. W organizmie łączy się on z wapniem i może się odkładać w postaci kamieni nerkowych. Dlatego nie należy przesadzać z jedzeniem szczawiu. Nawet jeśli jesteś zdrowa, ogranicz jego spożycie do jednej, dwóch porcji w tygodniu.
Przepis na zupę szczawiową
W rondlu rozpuść 2 łyżki masła, zeszklij na nim drobno posiekaną sporą cebulę. Dodaj 30 dag umytego i posiekanego szczawiu i duś chwilę, aż zmięknie. Zalej litrem gorącego rosołu, zagotuj, zapraw 1/2 szklanki śmietany. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ziemniakami lub grzankami.
Gotowe preparaty:
Szczaw bardzo rzadko wykorzystuje się jako składnik gotowych środków. Jedynym preparatem dostępnym w aptekach jest Essiac – herbatka osłaniająca śluzówkę przewodu pokarmowego i poprawiająca odporność, ok. 165 zł
Pomaga zapobiegać anemii, dodaje energii. Ostrzeżenie: unikaj szczawiu, jeśli masz kamicę nerkową, dnę moczanową lub reumatyzm.
Szczaw polny zawiera sporo żelaza i witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Ma również dużo regulującego ciśnienie krwi potasu i rzadko spotykanego manganu, a także trochę witaminy B1, ale znacznie mniej niż pokrzywa i mniszek. Oprócz pożytecznych składników odżywczych zawiera też inne substancje, m.in. kwas szczawiowy. W organizmie łączy się on z wapniem i może się odkładać w postaci kamieni nerkowych. Dlatego nie należy przesadzać z jedzeniem szczawiu. Nawet jeśli jesteś zdrowa, ogranicz jego spożycie do jednej, dwóch porcji w tygodniu.
Przepis na zupę szczawiową
W rondlu rozpuść 2 łyżki masła, zeszklij na nim drobno posiekaną sporą cebulę. Dodaj 30 dag umytego i posiekanego szczawiu i duś chwilę, aż zmięknie. Zalej litrem gorącego rosołu, zagotuj, zapraw 1/2 szklanki śmietany. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ziemniakami lub grzankami.
Gotowe preparaty:
Szczaw bardzo rzadko wykorzystuje się jako składnik gotowych środków. Jedynym preparatem dostępnym w aptekach jest Essiac – herbatka osłaniająca śluzówkę przewodu pokarmowego i poprawiająca odporność, ok. 165 zł