Dietetyczne chrupkie pieczywo

pieczywo
Większość diet zaleca ograniczenie spożycia węglowodanów. Ale to nie takie łatwe, jeśli nie umiesz żyć bez chleba. Możesz go częściowo zastąpić chrupkim pieczywem.
/ 14.04.2009 10:52
pieczywo

Chrupkie pieczywo to wynalazek skandynawski (chociaż i my mamy jego odpowiednik – macę). To tradycyjne jest robione z mieszanki mąki pszennej i razowej; podobne jest do tekturki. Obecnie jednak można kupić wiele innych: pieczywo i wafle ryżowe, kukurydziane, pszenne i żytnie z dodatkami.

Bez względu na rodzaj chrupkie pieczywo ma sporo zalet:
* prawie nie ma tłuszczu, więc nie podwyższa poziomu cholesterolu;
* jest niskokaloryczne: jedna kromka to zaledwie 19–40 kcal;
* długo zachowuje świeżość, więc można zawsze mieć kilka pudełek w zapasie;
* jak sama nazwa wskazuje, jest chrupiące, więc z powodzeniem może zastąpić bardziej kaloryczne przekąski: chipsy, krakersy, herbatniki.

A wady? Badania wykazały, że chrupkie pieczywo ma mało błonnika. Po jego zjedzeniu dość szybko rośnie (i równie szybko spada) poziom cukru we krwi, co oznacza, że szybko znów robisz się głodna. Nie zjadaj więc całej paczki za jednym posiedzeniem: na jeden posiłek wystarczą dwie kromki.

Sprawdź, jakie dodatki najczęściej mają różne rodzaje chrupkiego pieczywa i do czego pasują. Wbrew pozorom nie tylko do kanapek na słono...

Wafle kukurydziane


popularne smaki:
naturalne
solone
z ryżem

z czym podawać:
Mają wyraźny smak popcornu, więc kojarzą się raczej ze słonymi dodatkami. wszystkie rodzaje są Smaczne z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką, pasztetem sojowym, sałatką jarzynową, pastą rybną. Naturalne możesz też wypróbować z miodem.

Pieczywo żytnie i wieloziarniste


popularne smaki:
naturalne
solone
ze słonecznikiem
z pestkami dyni
ze śliwką

z czym podawać:
Na jego chropowatej powierzchni dobrze trzymają się plasterki sera czy warzyw. wypróbuj kanapki z cienko pokrojoną mozzarellą, pomidorem i awokado. skrop je odrobiną oliwy i posyp drobno posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.



Chleb wieloziarnisty

popularne smaki:
naturalne
solone
z sezamem

z czym podawać:
posmaruj kromkę cienką warstwą twarożku lub majonezu light. na wierzchu ułóż plasterki szynki lub wędzonego łososia.Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wafle ryżowe


popularne smaki:
naturalne
solone
ziołowe
czekoladowe
muesli (z suszonymi owocami)

z czym podawać:
solone i ziołowe warto łączyć z pastą jajeczną, masłem czosnkowym, sosem tzatziki. naturalne są znakomite z dżemem. Czekoladowe i muesli to gotowe przekąski.

Redakcja poleca

REKLAMA