Dieta, która nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych przyczynia się do spadku odporności. Brak naturalnych mechanizmów ochronnych to jeden z czynników mających wpływ na powstawanie zmutowanych komórek, dających początek chorobom nowotworowym. Dlatego tak ważna dla zdrowia jest świadomość tego, co jemy i jak przyrządzamy posiłki. Do najważniejszych zasad należy:
- unikanie produktów wysokoprzetworzonych i smażonych, które są bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone,
- dbanie o odpowiednią ilość witamin, minerałów oraz błonnika w diecie,
- spożywanie dużej ilości surowych warzyw i owoców.
– Prawidłowy dobór składników spożywczych nie tylko wzmocni nasz organizm, ale również wyeliminuje szkodliwe substancje, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Wspomoże także naturalne mechanizmy obronne w walce z rakiem – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Naturhouse. – Aby dieta antynowotworowa była skuteczna, powinna być bogata w substancje czynne, takie jak polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, związki inolowe, terpeny i izoflawony – dodaje dietetyczka. Nie każdy jednak wie, gdzie szukać wspomnianych składników.
Zobacz także: Jabłka obniżają poziom cholesterolu
Za jedną z najważniejszych grup składników skutecznych w walce z nowotworami uważa się polifenole roślinne, wśród których wyróżniamy flawonoidy wykazujące dużą aktywność przeciwutleniającą. Znajdziemy je przede wszystkim w owocach cytrusowych takich, jak: mandarynki, pomarańcze i cytryny, będących także naturalnym źródłem witaminy C. Z kolei owoce krajowe (aronia, czarna porzeczka, jeżyny) zawierają dużą ilość antocyjanów, wykazujących działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Na uwagę zasługuje także żurawina – z uwagi na obecne w niej taniny od lat stosowana jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Bogata w polifenole jest również zielona herbata, która aktywuje w wątrobie enzymy likwidujące toksyny z organizmu. Antyoksydanty pożądane w walce z chorobami nowotworowymi znajdziemy także w imbirze oraz produktach z dużą zawartością selenu takich, jak: czosnek, brązowy ryż i ryby morskie. Częstym gościem na naszych stołach powinny być również owoce i warzywa bogate w karotenoidy, do których zaliczamy m. in. szpinak, marchew, brokuły, buraki, pomidory. – Najlepiej spożywać je w postaci surówek i sałatek doprawionych ziołami: oregano, bazylią, tymiankiem czy miętą. Zawierają one duże ilości olejków terpenowych, które oprócz walorów smakowych, sprzyjają także obumieraniu komórek nowotworowych – wyjaśnia Zofia Urbańczyk.
Polecamy: Słodziki sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób
Prawidłowe funkcjonowanie jelit daje nam gwarancję eliminowania z organizmu niepożądanych i toksycznych produktów przemiany materii. W tym celu warto sięgnąć po składniki bogate w probiotyki (bakterie mlekowe z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium) i prebiotyki, które eliminują toksyny wytwarzane przez bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym i zwiększają wchłanianie magnezu oraz wapnia do organizmu. Największą ilość probiotyków znajdziemy w sfermentowanych produktach mlecznych, a więc kefirach, maślankach i jogurtach. Probiotyki nie tylko odbudowują mikroflorę jelitową, ale hamują również wzrost bakterii produkujących związki rakotwórcze. Należy pamiętać, że probiotyki i prebiotyki wzajemnie uzupełniają swoje działanie, dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie, nie powinno zabraknąć żadnego z nich.
Ważnym elementem profilaktyki chorób nowotworowych jest także regularna aktywność fizyczna. W połączeniu z odpowiednią dietą sprawia, że łatwiej jest nam utrzymać organizm w dobrej kondycji i zachować zdrowie.
Zobacz także: Smażenie w głębokim tłuszczu - i tak i nie