Ten typ kamicy polega na odkładaniu się w drogach moczowych kryształków szczawianu wapnia. Dlatego z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające znaczne ilości kwasu szczawiowego (szczaw, rabarbar, szpinak, botwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata i kawa) oraz ograniczyć nabiał (główne źródło wapnia). Trzeba unikać ostrych przypraw oraz soli, która sprzyja powstawaniu kamieni. Zakazane są konserwy mięsne i rybne, kwaszone ogórki, kiszona kapusta, zupy i sosy w proszku, przyprawy z glutaminianem sodu.
Należy też ograniczyć jedzenie marchwi, buraków, ziemniaków, warzyw strączkowych, pomidorów, śliwek, agrestu, cukru i słodyczy, warzyw kapustnych, sałaty, orzechów, mięsa, ryb i jaj. Podstawą diety jest pieczywo razowe i pełnoziarniste, które można smarować masłem. W menu powinny się też znaleźć owoce cytrusowe, ogórki, cebula, kukurydza. Wskazane jest picie ok. 2 litrów płynów na dobę. Może to być woda mineralna („Jan”, „Marysieńka”), przegotowana woda, melisa, słaba herbata. Ważne jest picie przed snem (przynajmniej szklanki lub dwóch), by rozcieńczyć mocz w nocy.
Dieta przy kamicy nerkowej
Co można jeść przy tej dolegliwości, a czego unikać?