Dieta po przeziębieniu

kobieta, jedzenie
Mamy dla ciebie dietę, dzięki której wzmocnisz odporność i szybko odzyskasz formę po grypie lub przeziębieniu
/ 03.08.2011 12:58
kobieta, jedzenie

Katar, wysoka temperatura, bóle mięśniowe – grypa potrafi nieźle dać się we znaki. Po 3–5 dniach, gdy skończy się już ostre starcie z infekcją, wciąż możesz czuć się nie najlepiej. Jesteś osłabiona, zmęczona, brakuje ci energii. Nic dziwnego. Twój organizm zmobilizował do walki z wirusami cały swój arsenał. A przez to uszczuplił zapasy amunicji (energii i składników pokarmowych). Pora je odbudować.

Możesz sięgnąć po suplementy wielowitaminowe. Zanim to jednak zrobisz, zajrzyj do kuchni. Znajdziesz tutaj wiele naturalnych substancji wzmacniających organizm zawartych m.in. w miodzie, jogurtach oraz świeżych warzywach i owocach. Twoimi sprzymierzeńcami są też kwaszona kapusta i orzechy. Wszystko to pozwoli ci szybko odzyskać siły po chorobie i poprawić odporność. Aby ułatwić ci zadanie, przygotowaliśmy specjalną pogrypową dietę. Trwa trzy dni, ale możesz ją stosować nawet 2, 3 tygodnie i powtarzać po każdej infekcji.

Wystarczy pamiętać o kilku zasadach:

* Jedz 4, 5 razy dziennie. Niewielkie, za to regularne posiłki nie obciążają żołądka. Dostarczają natomiast stałą porcję energii i składników pokarmowych potrzebnych do wzmocnienia nadwerężonych sił obronnych organizmu.
* Pamiętaj o białku. Dwa razy dziennie zjedz porcję nabiału, czyli 150 g chudego twarogu, szklankę jogurtu naturalnego lub mleka o zawartości tłuszczu 1,5 proc. Wzbogać też menu w porcję (150 g) chudego mięsa lub wędlin, a także jaja (jedno dziennie). To bogate źródła pełnowartościowego białka. Zawiera ono aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, a są niezbędne do regeneracji organizmu po grypie. Nabiał ma też sporo witaminy B12, a mięso i jaja są źródłem żelaza. Oba składniki zapobiegają anemii, poprawiają kondycję fizyczną i podnoszą odporność.
* Sięgnij po ryby morskie. Zjedz porcję (150 g) co drugi dzień. Używaj też olejów roślinnych (2, 3 łyżki dziennie). Najlepszy będzie lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają pracę układu immunologicznego.
* Jedz węglowodany. Do każdego posiłku dodawaj porcję produktów zbożowych, czyli: 2 kromki pieczywa, 4 łyżki muesli, 3 łyżki kaszy lub makaronu. Zawarte w nich węglowodany to zastrzyk wzmacniającej energii oraz wspomagających układ nerwowy witamin z grupy B, które poprawiają nastrój.
* Wybieraj warzywa i owoce. Powinnaś ich zjeść co najmniej pół kilograma dziennie. Najlepsze są: marchewka, cytrusy, awokado, papryka, brokuły, jabłka, cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, buraki. Zawierają komplet witamin i składników mineralnych, a te kwaśne poprawiają apetyt. Jedz też garść orzechów dziennie, a potrawy doprawiaj świeżymi ziołami, zwłaszcza natką. Mają sporo przeciwutleniaczy (np. witaminę E, selen). Te zaś chronią organizm przed działaniem wolnych rodników osłabiających układ immunologiczny.
* Nawilżaj organizm. Pij co najmniej 8–10 szklanek płynów dziennie. Np. herbatki z owoców leśnych lub dzikiej róży, soki, a także zupy jarzynowe. To ważne, bo dobrze nawilżony organizm szybko powraca do formy po grypie.
* Unikaj słodyczy. Mają dużo cukrów, które dodają energii, ale na krótko. 2–3 godziny po jedzeniu znów czujesz się głodna i osłabiona. W dodatku cukier utrudnia przyswajanie selenu niezbędnego do pracy układu immunologicznego.
* Zrezygnuj z używek. Alkohol, kawa oraz papierosy utrudniają przyswajanie składników mineralnych, zwłaszcza magnezu, cynku i selenu, oraz niszczą przeciwutleniacze.


PRZYKŁADOWE MENU NA 3 DNI

1 dzień:
* ŚNIADANIE: szklanka jogurtu naturalnego, 4 łyżki muesli z orzechami, pomarańcza
* II ŚNIADANIE: owocowa sałatka (jabłko, kiwi, banan, łyżka posiekanych orzechów), 2 ciasteczka owsiane
* OBIAD: rosół z makaronem i natką, pierś z indyka (150 g) duszona w folii, dwa ziemniaki, gotowane brokuły z sosem winegret
* KOLACJA: masło z awokado (owoc przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ skrop sokiem z cytryny, zmiksuj z czosnkiem). Posmaruj grahamkę, podawaj z pomidorem.

2 dzień:
* ŚNIADANIE: grahamka z łyżeczką masła, 2 plasterkami wędliny drobiowej, sałatą i połową papryki
* II ŚNIADANIE: 2 kromki razowca z łyżeczką masła i 2 łyżeczkami miodu, koktajl z maślanki i banana
* OBIAD: zupa jarzynowa, 3 łyżki kaszy gryczanej z gulaszem wołowym, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i papryką doprawiona oliwą i sokiem z cytryny
* KOLACJA: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami sałatki z makreli i cebuli, pomidor, 2 listki sałaty.

3 dzień:
* ŚNIADANIE: omlet z 2 jaj z zielonym groszkiem, pełnoziarnisty tost z połową łyżeczki masła, plasterkiem wędliny drobiowej i połową papryki
* II ŚNIADANIE: grahamka, chudy twaróg z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką szczypiorku i pomidorem
* OBIAD: barszcz ukraiński, dorsz pieczony w folii, surówka z kwaszonej kapusty i marchewki doprawiona oliwą
* KOLACJA: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z plastrem łososia spryskanego sokiem z cytryny, sałata, pomidor.

Redakcja poleca

REKLAMA