Dieta plaż południa - na lato

kobieta, plaża
Przestanuiesz czuć niedosyt i nieposkromiony apetyt na coś tłustego, słodkiego i bardzo niezdrowego
/ 24.06.2008 08:52
kobieta, plaża

 
Najzdrowszą z błyskawicznych diet odchudzających wymyślili kardiolodzy - zespół lekarzy z Florydy pracował nad dietą hamującą rozwój chorób serca. Rozczarowani nie dość skutecznym działaniem diety niskotłuszczowej (tradycyjnie zalecanej "sercowcom"), skomponowali własną. Nazwali ją dietą plaż południa. Dieta dzieli się na trzy etapy: pierwszy trwa dwa tygodnie, drugi do osiągnięcia właściwej wagi, a trzeci do... końca życia.

Etap 3
Jest to etap dopuszczający największą swobodę. Ile powinien trwać? Tak naprawdę, jeśli nie chcesz przytyć, a zależy ci na zdrowym odżywianiu, stosuj się do tych zaleceń już do końca życia!
Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, okazuje się, że już na początku trzeciej fazy diety większość osób wcale nie czuje głodu, niedosytu ani nieposkromionego apetytu na coś tłustego, słodkiego i bardzo niezdrowego. Doskonale obywa się także bez drugiego śniadania i podwieczorku. Oczywiście zdarza się, i to wcale nierzadko, że ktoś, nawet po wielu latach stosowania podobnej diety przez dłuższy czas, drastycznie narusza jej zalecenia i zaczyna tyć. Co wtedy robić? To proste. Wystarczy wrócić na tydzień, dwa do jadłospisu z etapu pierwszego, a po odzyskaniu dawnej wagi - znów łagodnie przejść do etapu trzeciego.

A oto dwie praktyczne wskazówki:
- Staraj się możliwie precyzyjnie dopasować codzienny jadłospis do swoich indywidualnych potrzeb i upodobań, a także do reakcji organizmu. Każdy, kto ma problemy z sylwetką, musi sam ułożyć optymalne dla siebie menu!
- Dodawaj do jadłospisu różne produkty i uważnie obserwuj, które z nich zwiększają twój apetyt (i wagę!). Jeżeli zauważysz, że np. po bananach, ziemniakach lub makaronie masz ochotę na kolejną porcję i zaczynasz tyć, zrezygnuj z nich lub jedz tylko od święta. Na co dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.

Rady na co dzień
1. Codziennie pij co najmniej osiem szklanek wody lub napojów (może być bezkofeinowa kawa) bez cukru.
2. Ogranicz napoje zawierające kofeinę do 1 filiżanki dziennie.
3. Zażywaj preparaty mineralne i multiwitaminowe.
4. Regularnie sięgaj po produkty zawierające wapń (mężczyźni w każdym wieku i kobiety młodsze - po 500 mg, kobiety powyżej 50. roku życia 1000 mg).

Przykład wzorcowego codziennego menu
Śniadanie:
pół grejpfruta, jajecznica z 2 jaj (np. na sposób meksykański: z tartym serem i pikantnym sosem pomidorowym), grzanka z pieczywa pełnoziarnistego, bezkofeinowa kawa lub herbata z odtłuszczonym mlekiem i słodzikiem
Obiad: zrazy z pieczonej wołowiny, nektarynka
Kolacja: łosoś lub inna ryba (np. z rusztu z pikantnym sosem pomidorowym salsa), sałatka (z ogórków, zielonej papryki, pomidorów "winogronowych" i zieleniny) z sosem przygotowanym z oliwy i octu winnego
Deser: morele, truskawki, banany, winogrona lub inne owoce.

Zrazy z pieczonej wołowiny
Składniki (4 porcje):
4 plastry pieczonej wołowiny (około 25 dag), 4 tortille lub naleśniki, 4 łyżki śmietankowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu, 1/2 czerwonej cebuli, 4 liście szpinaku
1. Placki tortilla lub naleśniki rozłożyć na równej powierzchni, każdy posmarować serkiem.
2. Cebulę pokroić na plasterki, ułożyć je na naleśnikach.
3. Dokładnie umyć liście szpinaku, osuszyć, położyć na cebuli razem z plastrem wołowiny, zwinąć.
3. Podawać na zimno.

Łosoś z rusztu
Składniki (4 porcje):
80 dag tuszki łososia, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
1. Umytą rybę podzielić na 4 porcje, natrzeć solą i pieprzem.
2. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować nią kawałki ryby, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
3. Ułożyć na aluminiowej folii albo tacce, upiec na ruszcie. Podawać z warzywami i cytrynowym sosem.
Tagi: dieta

Redakcja poleca

REKLAMA