Jeśli łatwo dopadają cię infekcje, zacznij codziennie jeść produkty, które zawierają opisane poniżej składniki. Już po miesiącu wzrośnie liczba twoich przeciwciał i - co równie ważne - poprawisz stan skóry oraz uszczelnisz naczynia krwionośne i błony śluzowe.
1. Selen
Jak działa? To jeden z najważniejszych antyutleniaczy, który chroni nasze organy przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn. Zapobiega permanentnemu zmęczeniu, wzmacnia odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, poprawia metabolizm hormonów tarczycy.Ile potrzebujemy? Kobiety 60 mcg, mężczyźni 70 mcg dziennie.
Gdzie go szukać? W orzechach, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach, cebuli, otrębach, owocach morza, rybach. Jego wchłanianie poprawiają produkty białkowe i witaminy: A, E, C.
2. Cynk i miedź
Jak działają? Bronią przed przeziębieniem i grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek. W trakcie choroby, gdy dieta zawiera niezbędną ilość tych pierwiastków, łagodzą kaszel, katar i chrypkę. Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów, co oznacza, że ma wpływ na większość zachodzącychw organizmie procesów.
Ile potrzebujemy? Kobiety: 13 mg cynku, 2,5 mg miedzi, mężczyźni: 16 mg cynku i 2,5 mg miedzi na dobę.
Gdzie ich szukać? W roślinach strączkowych, pestkach, wątróbce, owocach morza.
3. Żelazo
Jak działa? Zapobiega anemii, bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty. Gdy w organizmie brakuje tego pierwiastka, komórki są niedotlenione i niedożywione. Taki stan prowadzi do gwałtownego spadku odporności, osłabienia i rozdrażnienia.Ile potrzebujemy? Kobiety 18 mg na dobę, mężczyźni 10 mg.
Gdzie go szukać? W mięsie, wątróbce i żółtkach. Jest też w warzywach (szpinak, natka pietruszki, buraki, kapusta), ale gorzej przyswajalne. Jego wchłanianie poprawia witamina C.
4. Witamina A
Jak działa? Utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu zarazki nie mogą łatwo przez nie przenikać do organizmu. Pomaga też wytworzyć większą ilość komórek układu odpornościowego i usuwa niebezpieczne wolne rodniki.Ile potrzebujemy? Kobiety 800 mcg, mężczyźni 1000 mcg.
Gdzie jej szukać? W mięsie, maśle, ale przede wszystkim w czerwonych warzywach (dynia, marchew, papryka). W nich występuje pod postacią beta-karotenu ulegającemu przemianie w witaminę A.
5. Witamina C
Jak działa? Podobnie jak witamina A, wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Poprawia przyswajanie żelaza i pomaga oczyścić organizm z toksyn.Ile potrzebujemy? 70 mg na dobę kobiety i mężczyźni. Palaczom zaleca się 100 mg.
Gdzie jej szukać? Dobrym źródłem (zwłaszcza zimą, gdy brakuje naszych owoców) są cytrusy. Kopalnią witaminy C jest też natka pietruszki i kiszona kapusta. Syntetyczna przyswaja się gorzej niż ta z żywności.
6. Probiotyki
Jak działają? Tą nazwą określa się dobroczynne drożdże i bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a ten z kolei ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Mówi się nawet, że probiotyki to klucz do długowieczności.Ile potrzebujemy? Nie określono normy, ale warto je przyjmować dwa razy dziennie.
Gdzie ich szukać? W jogurtach i kefirach, które zawierają żywe kultury bakterii, w kiszonkach z kapusty, ogórków i buraków.
napisane na podstawie artykułu opublikowanego w dwutygodniku "Pani Domu"