Wiele kobiet przed miesiączką i w czasie jej trwania odczuwa nieprzyjemne objawy, takie jak obrzęki, spadki nastroju czy zmęczenie. Oto lista pierwiastków i witamin, które pomogą je złagodzić.
1. Witaminy z grupy B
Dzięki nim opanujesz zmiany nastrojów, poprawisz samopoczucie i odzyskasz energię. Znajdziesz je w ciemnozielonych warzywach liściastych, bananach, produktach pełnoziarnistych i rybach.2. Wapń
Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przypuszcza się nawet, że PMS może wynikać właśnie z niedoboru tego pierwiastka! Źródłem wapnia jest kefir, mleko, jogurt, żółty ser, wędzone ryby, nasiona fasoli, natka pietruszki, szpinak, sałata, orzechy czy brokuły.3. Witamina D
Pomaga organizmowi przyswoić wapń. Znacząca ilość witaminy D jest uwalniana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Wraz z pożywieniem dostarczana jest jedynie jej niewielka część. Znajduje się w jajkach, wątróbce wieprzowej, rybach (dorsz, łosoś, śledź, wędzona makrela).4. Witamina E
Może zmniejszyć fizyczne i psychiczne objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Znajduje się w orzechach, awokado, marchwi, migdałach, olejach roślinnych czy białej kapuście. Jej źródłami są też czarne jagody, papryka, natka pietruszki, pomidory, szpinak, jabłka i pestki dyni.5. Magnez
Działa antystresowo i przeciwskurczowo. Zmniejsza też wahania nastroju. Magnez znajdziesz w różnego rodzaju kaszach, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie, nasionach słonecznika, białej fasoli, bananach, płatkach owsianych i natce pietruszki.6. Potas
Potas odpowiada za gospodarkę wodną organizmu, a więc pozwoli zapobiec obrzękom. Najwięcej tego makroelementu znajduje się w kakao i czekoladzie, ziemniakach, koncentracie pomidorowym, suszonych morelach, bananach, kaszy gryczanej, pestkach dyni, czekoladzie czy białej fasoli.7. Żelazo
Towarzyszące menstruacji zmęczenie, problemy z koncentracją czy spadek formy fizycznej i intelektualnej, mogą być objawami niedoboru żelaza. Niedostatek tego pierwiastka – prowadzący do anemii – to najczęstszy deficyt żywieniowy występujący u kobiet. Źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, wątróbka, ryby, drób i żółtko jajek. Znajduje się też w burakach, brukselce, suszonych owocach, orzechach, siemieniu lnianym, pieczywie pełnoziarnistym czy otrębach.Dowiedz się więcej:
na podstawie informacji prasowej Szelazo+SR