Wątroba nie boli. Ale jeśli coś jej dolega, potrafi nieźle dać się we znaki. Gdy gromadzi się w niej za dużo toksyn lub „obrasta” tłuszczem, możesz odczuwać nudności, nieprzyjemne kłucie w prawym boku czy rozpieranie pod żebrami. Problemy takie trzeba skonsultować z lekarzem. Warto też wziąć pod lupę swoją dietę.
Wątrobie nie służą zbyt obfite, tłuste, ciężkostrawne i pikantne posiłki. Nie lubi także nadmiaru węglowodanów, bo pobudzają wytwarzanie i odkładanie tłuszczu. Weź to pod uwagę, przygotowując posiłki. Od tej pory postaraj się tak komponować menu, by było przyjazne dla wątroby. Dobór odpowiednich składników ułatwi ci nasza tabela.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Wybieraj:chleb pszenny jasny czerstwy, tosty pszenne, biszkopty na białkach, sucharki, kaszę mannę, jęczmienną, ryż, lane kluski na białkach
Z umiarem:drożdżówki, słodkie bułki (np. chałkę), groszek ptysiowy bez żółtek
Unikaj: świeżego chleba pszennego i żytniego, razowego i grahama, pieczywa chrupkiego i pełnoziarnistego, pęczaku, kaszy gryczanej, grubego makaronu, klusek francuskich
NABIAŁ
Wybieraj: chudy twaróg, odtłuszczony jogurt naturalny, maślankę, ścięte białko jaja
Z umiarem: chude mleko (o zawartości tłuszczu mniej niż 2 proc.), kefir, maślankę, serwatkę, jajka na miękko, słodką śmietankę
Unikaj: pełnotłustego mleka, twarogu, sera żółtego, pleśniowego i topionego, śmietany, jajek na twardo i sadzonych, jajecznicy z całych jaj
Wybieraj: chudą cielęcinę, młodą wołowinę, królika, indyka i kurczaki bez skórki, dorsza, pstrąga, morszczuka, sandacza, szczupaka, okonia, lina, chudą szynkę, polędwicę drobiową
Z umiarem: wołowinę, chudy schab, ozorki, serca, płuca, młode karpie, leszcze, makrele, sole, mintaje, płocie, parówki cielęce, chude wędliny
Unikaj: tłustych mięs (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), dziczyzny, wątroby, tłustych ryb (węgorz, łosoś, sum, halibut, śledzie, sardynki), tłustych wędlin i konserw
WARZYWA
Wybieraj: młode, soczyste, gotowane, przecierane lub rozdrobnione warzywa: marchew, korzeń pietruszki, dynię, kabaczka, patisona, selera, pomidory bez skórki, ziemniaki
Z umiarem: szpinak, rabarbar, buraki, czarną rzodkiew, sałatę, surówkę z marchewki i selera
Unikaj: cebuli, czosnku, pora, kapusty, brukselki, kalafiora, warzyw strączkowych (fasola, soja, soczewica), ogórków, rzodkiewki, rzepy, groszku zielonego, surówki z majonezem
OWOCE
Wybieraj: dojrzałe, soczyste: truskawki, maliny, jagody, borówki, winogrona bez skórki i pestek, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane
Z umiarem: kiwi, melony, wiśnie, śliwki
Unikaj: surowych, niedojrzałych jabłek, gruszek, daktyli, czereśni, porzeczek, agrestu, fig, owoców marynowanych i karmelizowanych, orzechów
NAPOJE
Wybieraj: kawę zbożową, słabą herbatę, herbatę ziołową i owocową, soki owocowe i warzywne, wodę niegazowaną, wywar warzywny
Z umiarem: kawę zbożową i herbatę z chudym mlekiem, chudy rosół z cielęciny
Unikaj: kakao, czekolady na gorąco, alkoholu, kawy, mocnej herbaty, wody gazowanej, napojów typu cola
SŁODYCZE
Wybieraj: kisiel, budyń, galaretki owocowe, galaretki mleczne na mleku odtłuszczonym, bezy, suflety, przeciery owocowe
Z umiarem: landrynki, cukierki bez czekolady, żelki
Unikaj: czekolady, batonów, lodów, chałwy, krówek, słodyczy z dodatkiem kakao, bitej śmietany, tłustego ciasta i tortów z kremami i czekoladą
PRZYPRAWY
Wybieraj: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, natkę, koperek, rzeżuchę, melisę, cynamon, majeranek, wanilię
Z umiarem: ocet winny, ocet jabłkowy, sól, przyprawy typu jarzynka, vegeta, paprykę słodką, estragon, bazylię, tymianek, kminek
Unikaj:octu spirytusowego i cytrynowego, pieprzu, papryki ostrej chili, curry, musztardy, ziela angielskiego, liści laurowych, gałki muszkatołowej, gorczycy