Dieta dobra dla wątroby

kobieta, ciastko
Gniecie cię w dołku? By to zmienić, wystarczy wprowadzić kilka zmian w jadłospisie. To proste.
/ 06.07.2009 09:18
kobieta, ciastko

Wątroba nie boli. Ale jeśli coś jej dolega, potrafi nieźle dać się we znaki. Gdy gromadzi się w niej za dużo toksyn lub „obrasta” tłuszczem, możesz odczuwać nudności, nieprzyjemne kłucie w prawym boku czy rozpieranie pod żebrami. Problemy takie trzeba skonsultować z lekarzem. Warto też wziąć pod lupę swoją dietę.

Wątrobie nie służą zbyt obfite, tłuste, ciężkostrawne i pikantne posiłki. Nie lubi także nadmiaru węglowodanów, bo pobudzają wytwarzanie i odkładanie tłuszczu. Weź to pod uwagę, przygotowując posiłki. Od tej pory postaraj się tak komponować menu, by było przyjazne dla wątroby. Dobór odpowiednich składników ułatwi ci nasza tabela.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Wybieraj:chleb pszenny jasny czerstwy, tosty pszenne, biszkopty na białkach, sucharki, kaszę mannę, jęczmienną, ryż, lane kluski na białkach
Z umiarem:drożdżówki, słodkie bułki (np. chałkę), groszek ptysiowy bez żółtek
Unikaj: świeżego chleba pszennego i żytniego, razowego i grahama, pieczywa chrupkiego i pełnoziarnistego, pęczaku, kaszy gryczanej, grubego makaronu, klusek francuskich

NABIAŁ

Wybieraj: chudy twaróg, odtłuszczony jogurt naturalny, maślankę, ścięte białko jaja
Z umiarem: chude mleko (o zawartości tłuszczu mniej niż 2 proc.), kefir, maślankę, serwatkę, jajka na miękko, słodką śmietankę
Unikaj: pełnotłustego mleka, twarogu, sera żółtego, pleśniowego i topionego, śmietany, jajek na twardo i sadzonych, jajecznicy z całych jaj

MIĘSO I RYBY

Wybieraj: chudą cielęcinę, młodą wołowinę, królika, indyka i kurczaki bez skórki, dorsza, pstrąga, morszczuka, sandacza, szczupaka, okonia, lina, chudą szynkę, polędwicę drobiową
Z umiarem: wołowinę, chudy schab, ozorki, serca, płuca, młode karpie, leszcze, makrele, sole, mintaje, płocie, parówki cielęce, chude wędliny
Unikaj: tłustych mięs (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), dziczyzny, wątroby, tłustych ryb (węgorz, łosoś, sum, halibut, śledzie, sardynki), tłustych wędlin i konserw

WARZYWA

Wybieraj: młode, soczyste, gotowane, przecierane lub rozdrobnione warzywa: marchew, korzeń pietruszki, dynię, kabaczka, patisona, selera, pomidory bez skórki, ziemniaki
Z umiarem: szpinak, rabarbar, buraki, czarną rzodkiew, sałatę, surówkę z marchewki i selera
Unikaj: cebuli, czosnku, pora, kapusty, brukselki, kalafiora, warzyw strączkowych (fasola, soja, soczewica), ogórków, rzodkiewki, rzepy, groszku zielonego, surówki z majonezem

OWOCE

Wybieraj: dojrzałe, soczyste: truskawki, maliny, jagody, borówki, winogrona bez skórki i pestek, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane
Z umiarem: kiwi, melony, wiśnie, śliwki
Unikaj: surowych, niedojrzałych jabłek, gruszek, daktyli, czereśni, porzeczek, agrestu, fig, owoców marynowanych i karmelizowanych, orzechów

NAPOJE

Wybieraj: kawę zbożową, słabą herbatę, herbatę ziołową i owocową, soki owocowe i warzywne, wodę niegazowaną, wywar warzywny
Z umiarem: kawę zbożową i herbatę z chudym mlekiem, chudy rosół z cielęciny
Unikaj: kakao, czekolady na gorąco, alkoholu, kawy, mocnej herbaty, wody gazowanej, napojów typu cola

SŁODYCZE

Wybieraj: kisiel, budyń, galaretki owocowe, galaretki mleczne na mleku odtłuszczonym, bezy, suflety, przeciery owocowe
Z umiarem: landrynki, cukierki bez czekolady, żelki
Unikaj: czekolady, batonów, lodów, chałwy, krówek, słodyczy z dodatkiem kakao, bitej śmietany, tłustego ciasta i tortów z kremami i czekoladą

PRZYPRAWY

Wybieraj: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, natkę, koperek, rzeżuchę, melisę, cynamon, majeranek, wanilię
Z umiarem: ocet winny, ocet jabłkowy, sól, przyprawy typu jarzynka, vegeta, paprykę słodką, estragon, bazylię, tymianek, kminek
Unikaj:octu spirytusowego i cytrynowego, pieprzu, papryki ostrej chili, curry, musztardy, ziela angielskiego, liści laurowych, gałki muszkatołowej, gorczycy
Tagi: dieta

Redakcja poleca

REKLAMA