Czym zastąpić produkty zwierzęce w diecie?

Media, lekarze i dietetycy coraz głośniej i częściej zachęcają nas do stosowania diety profilaktycznej czyli ograniczającej spożycie cukru, tłuszczów i mięsa. Takie działanie pozwoli zmniejszyć zachorowalność na miażdżycę oraz nowotwór jelita grubego.

Media, lekarze i dietetycy coraz głośniej i częściej zachęcają nas do stosowania  diety profilaktycznej czyli ograniczającej spożycie cukru, tłuszczów i mięsa. Takie działanie pozwoli zmniejszyć zachorowalność na miażdżycę oraz nowotwór jelita grubego. Rak jelita grubego z roku na rok zbiera coraz większe żniwo. W naszym kraju rak jelita grubego zajmuje drugie miejsce wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe. Badania nad miażdżycą dowodzą, że w krajach gdzie spożycie tłuszczów zwierzęcych i mięsa jest minimalne, miażdżyca prawie nie występuje. Podobnie sprawa wygląda z zachorowaniem na raka jelita grubego. W Japonii (spożycie tłuszczu jest niskie) zachorowanie na raka jelita grubego jest rzadsze niż w USA lub wielkiej Brytanii, gdzie spożycie tłuszczu jest wyższe.

Czym zastąpić produkty zwierzęce w diecie?

Fot. Depositphotos

Czy warto mimo wszystko spożywać mięso? Powszechna opinia głosi –„mięso daje siłę i energię”. Jeść mięso! Nie jeść mięsa! Spór nadal trwa- bo przecież mięso to źródło wartościowego białka. Ale pełnowartościowe białko zawiera również twaróg. Co robić? Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę lub raka jelita grubego zacznij wykorzystywać roślinne zamienniki produktów zwierzęcych. Podpowiemy ci czym możesz zastąpić mięso, masło lub jajka.

Mięso czerwone, drobiowe lub podroby możesz zastąpić:

  • Nasionami strączkowymi takimi jak fasola, groch, soczewica, bób i soja

Profesor Schuphan udowodnił, że białko zwierzęce nie posiada wyższych wartości niż białko warzyw strączkowych.
Białko w soi to białko pełnowartościowe czyli zawierające wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do tego by twój organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Co ciekawsze białko soi ma tą samą ilość aminokwasów jak jaja, mięso i ryby. Dodatkową zaletą soi jest brak ciał purynowych i cholesterolu. Ostateczny produkt przemiany ciał purynowych to kwas moczowy, którego nadmiar może przyczyniać się do zachorowania na choroby stawów i kości.

  • Proteiną sojową

Zrobiona jest z mąki sojowej poddanej obróbce termicznej. Proteina sojowa jest sucha i twarda. Zanim przygotujesz z niej posiłek musisz ją namoczyć by zmiękła i odpowiednio przyprawić by nabrała smaku.

  • Orzechami

Laskowe-oprócz białka zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i cynk.
Brazylijskie-zawiera tłuszcze nienasycone, białko, cynk i witaminy z grupy B.
Włoskie-zawierają kwas foliowy, fosfor, potas i witaminę B6.

  • Pestkami dyni

Zawierają tłuszcze wielonienasycone, białko, witaminy z grupy B oraz żelazo.

  • Tofu (twarde)

Tofu to biały twaróg, który otrzymuje się z nasion soi. Zawiera białko oraz wapń.

Masło możesz zastąpić:

  • Olejem roślinnym

Olej roślinny nie powoduje podwyższenia poziomu cholesterolu. Ochrania serce i układ krążenia. Jeśli tylko masz możliwość sięgaj po oleje roślinne tłoczone na zimno.

  •  Masłem sezamowym (Tahini)

Jest to oleista pasta wytwarzana z rozgniecionych ziaren sezamu. Masło sezamowe ma orzechowy smak. Zawiera kwas linolowy.

  •  Masłem orzechowym
  • Masełkiem kukurydzianym

Roślinnym zamiennikiem jajek jest:

  • Mąka sojowa,
  • Nasiona sezamu,
  • Tofu (miękkie).

Może skusisz się i przygotujesz masło orzechowe lub kukurydziane.

Masło orzechowe
Składniki:

  • 1 łyżka oleju na zimno tłoczonego,
  • 2 szklanki prażonych orzechów arachidowych (wybierz nie solone)

Orzechy zmiksuj z olejem. Miksuj je tak długo aż uzyskasz jednolitą masę. Twoje masło orzechowe jest już gotowe. Jeśli chcesz możesz doprawić masło solą.

Masło kukurydziane
Składniki:

  • 3 łyżki oleju na zimno tłoczonego,
  • sok z cytryny (1 łyżka),
  • czosnek,
  • puszka kukurydzy.

Kukurydzę odcedź na sicie. Miksuj ją z jednym ząbkiem czosnku. W czasie miksowania powoli dolewaj olej. Na koniec dodaj sok z cytryny i przez chwilę miksuj.

Pamiętaj!
Jeśli chcesz przygotować posiłek, bez produktów zwierzęcych tak, by miał pełnowartościowe białko, musisz połączyć odpowiednie grupy pokarmowe:
Rośliny strączkowe z produktami zbożowymi,
warzywa strączkowe z kaszami,
Rośliny strączkowe z ryżem,
Soję, orzeszki ziemne z nasionami sezamu.

Źródło: G. Kuczek, B. Śleszyńska „Kuchnia w trosce o twoje zdrowie”, E. Uberhuber, J. Schulz „Leki z Bożej apteki. Powrót do zaniechanych praktyk”, A. Olędzka „Kuchnia wegańska”

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
Jestem w szoku! . A po cóż zastępować jajko - najbardziej wartościowe źródło białka, o największej przyswajalności, zawierające mnóstwo białek egzogennych i witamin ?
/4 lata temu
może po to żeby nie wspierać wielkich ferm kur, gdzie są one zamknięte w za małych klatkach, oberwane z piór i bez dostępu do światła słonecznego i zdrowego pożywienia, tylko wpychają im pasze nafaszerowane różnymi hormonami, które maja wpływ na organizm jedzącego te jajka?
/4 lata temu
A no chyba że tak, ale jeśli mam dostęp do gospodarstwa rolnego gdzie znam ludzi i wiem że kury są wolne to już mogę.
/4 lata temu
Wiać, że oboje zdrowi! A może dlatego, że ma się skazę białkową i nie można jeść wołowiny, jajek, a często też soi i grochu. Tak jak ja. I czym zastąpić białko zwierzęce? Amarantus
POKAŻ KOMENTARZE (1)