Czym różnią się od siebie napój, nektar i sok?

Czy soki 100% są zdrowsze od napojów czy nektarów? Czy mogą zawierać dodatki i konserwanty? Czym różnią się między sobą soki mętne, przecierowe i klarowne?
/ 19.08.2015 10:17

sok

fot. Fotolia

Sok, nektar i napój, czyli jak je odróżnić?

Sok może być wykonany z owoców, ale może też powstawać z warzyw. W soku owocowym zawsze musi być 100% owoców.

  1. Sok - produkt w pełni naturalny, który otrzymywany jest wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych, dojrzałych owoców lub warzyw. Warto w tym miejscu podkreślić, że zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie jakichkolwiek sztucznych składników do soków (np. barwników, substancji słodzących, substancji konserwujących). Sok 100% to produkt, w którym są tylko warzywa i owoce. Nie znajdziemy w nim nic innego, jak np. jabłka czy pomarańcze. Sok może zostać wzbogacony w witaminy, sole mineralne, a w przypadków soków warzywnych – przyprawy. Każdy sok owocowy i pomidorowy zgodnie z przepisami prawa musi zawierać 100% wsadu owocowego lub pomidorowego. Soki warzywne z wyjątkiem pomidorowego oraz soki owocowo-warzywne z uwagi na gęstą przecierową konsystencję mogą charakteryzować się niższym wsadem.
  2. Nektar - zawiera od 25 do 100% soku/ przecieru owocowego lub warzywnego, w zależności od rodzaju owoców lub warzyw, z których powstał. Nektar otrzymywany jest poprzez dodanie wody i cukru i/lub miodu oraz czasem kwasu cytrynowego do soku / przecieru owocowego lub warzywnego. Przykładowo nektary jabłkowe, pomarańczowe, grejpfrutowe zawierają min. 50% soku owocowego lub warzywnego, nektary wiśniowe min. 25%, a nektary z czarnych porzeczek min 25%. Do nektarów nie można dodawać barwników i substancji konserwujących oraz aromatów innych niż uzyskane z owoców lub warzyw, z których nektar został wykonany. Nektary są wartościowym i w pełni naturalnym produktem. Produkuje się je często z owoców o smaku zbyt cierpkim i kwaśnym, z których 100% sok byłby niesmaczny (np. czarna porzeczka, aronia) lub za gęsty (banan). Warto zwrócić uwagę, że jeżeli do soku zawierającego 100% wsadu owocowego zostanie dodany miód, to taki produkt będzie nazywany nektarem, pomimo 100% zawartości wsadu owocowego.
  3. Kategoria napojów jest bardzo szeroka – gazowane, niegazowane, produkowane na bazie soku lub tylko z jego dodatkiem lub w ogóle bez jego dodatku. Najlepiej wybierać napoje warzywne lub owocowe, które wg definicji GUS muszą zawierać min. 20% dodatku soku lub przecieru owocowego bądź warzywnego. Takie napoje są bogate w składniki odżywcze pochodzące z owoców i warzyw i najczęściej nie są konserwowane.  Do wszystkich napojów można dodawać większą niż w przypadku soków i nektarów ilość dodatków, które nadają smak, aromat, ale również mogą być dodawane w celu wzbogacenia napoju.

Zobacz też: Czy świeże warzywa i owoce można zastąpić sokiem?

Soki mętne, przecierowe i klarowne

Konsystencja soków ma wpływ na ich wygląd. Rozróżniamy soki przecierowe, soki klarowne oraz soki mętne.

  1. Soki przecierowe otrzymuje się poprzez przetarcie całych lub obranych owoców lub warzyw.
  2. Soki klarowne charakteryzują się tym, że w wyniku filtracji i klarowania pozbawione zostają zmętnień i części nierozpuszczalnych.
  3. Natomiast soki mętne – jak sama nazwa sugeruje – nie są poddawane procesowi klarowania i filtracji, przez co zawierają naturalne zmętnienia.

Zarówno w procesie produkcji soków klarownych jak i naturalnie mętnych wykorzystuje się całe nieobrane jabłka, wiec wszystkie cenne składniki spod skórki przechodzą do soku. Konsystencja soków nie wpływa jednak znacząco na ich wartość odżywczą (witamin i składników mineralnych) z wyjątkiem różnic w zawartości błonnika, w tym pektyn.

Zobacz też: Soki dietetyczne

Źródło: materiały prasowe fleishmanhillard/mn

Redakcja poleca

REKLAMA