W popularnym mniemaniu podjadanie jest winnym masowej otyłości. Okazuje się, że niekoniecznie…
Oczywiście, trudno się kłócić z faktem, że osoba jedząca porządne śniadanie, obiad i kolację, która dodatkowo przegryza co godzinę chipsy czy batoniki mas szansę na szczupłą figurę. Jedzenie przekąsek leżących nad przed nosem lub pogryzanie z nerwów albo dla zabicia czasu to faktycznie recepta na nadwagę. Jeśli jednak zrozumiesz sztukę podjadania dla zdrowia i energii to figurze możesz tylko pomóc.
Zarządzaj apetytem
Przekąski to wspaniała metoda utrzymywania organizmu w dobrej formie fizycznej i psychicznej. Wszyscy dobrze wiemy, że zbyt długa praca i zbyt rzadkie posiłki powodują, że stajemy się ospali apatyczni i raczej ziewający niż pełni werwy. W takiej chwili sięgniecie po przekąskę jest idealnym sposobem aby poprawić produktywność i samopoczucie. Co więcej, przekąski zaspokajają mały głód i uniemożliwiają nam dotarcie do punkty gdy wilczy apetyt zmusi nas do wyczyszczenia całej lodówki.
Inna sytuacja to dni, w których nie mamy realnych szans na zjedzenie porządnego obiadu. Wtedy, przegryzając co 2-3 godziny przez cały dzień, mamy szansę dobrze funkcjonować i znowu nie być przeraźliwie głodnymi wieczorem. Od czasu do czasu zastępowanie pełnego posiłku dwom zdrowym przekąskami w odstępie czasu jest rozsądniejsze niż niejedzenie przez pół dnia.
Złote reguły podjadania
- Przekąski to sposób na nieoczekiwany głód a nie danie. Nie rób z nich dziennej rutyny ale uzależniaj ich liczbę od apetytu i zjedzonych posiłków.
- Jeśli nie jesteś pewien czy to już pora na przekąskę czy nie, spróbuj określić swój głód w skali 1-10, gdzie 1 to poziom nasycenia, a 10 to stan bólu z głodu. Gdy osiągniesz poziom 3-4, to oznacza że pora na przekąskę.
- Przekąska powinna mieć ok. 150 -200 kcal (więcej zaburza bilans dnia, mniej ryzykuje że za pół godziny znów będziesz głodny) i składać się zarówno z węglowodanów jak i białka oraz tłuszczu, aby pokryć potrzeby energetyczne organizmu i zaspokoić uczucie głodu. Jeśli to nie jest możliwe, dbaj aby jedna przekąska była proteinowa a kolejna węglowodanowa.
- Nie połykaj od razu całości – żuj powoli i rozkoszuj się smakiem trzymając jedzenie długo w ustach.
- Nie zapominaj, że kaloryczny napój typu koktajl czy kawa z cukrem i śmietanką też liczy się jako przekąska.
- Nie podjadaj podczas oglądania telewizji czy czytania – to najszybsza droga do oponki w pasie.
Zdrowe przekąski
A oto garść inspiracji jak podjadać zdrowo i z przyjemnością…
- Sałatka z gruszki, szynki oraz jogurty z płatkiem chlebka chrupkiego
- Koktajl z banana, awokado oraz mleka migdałowego / sojowego
- Kilka pełnoziarnistych krakersów z dipem jogurtowo-warzywnym
- Mały jogurt naturalny z kawałkami owoców sezonowych i orzechami
- Pomidorki koktajlowe nadziewane ricottą i szczypiorkiem z kawałkiem pumpernikla
- Seler naciowy z humusem (pastą z ciecierzycy)
- Sałatka z arbuza, fety i pistacji
- Pełnoziarnisty tost z niesłodzonym masłem orzechowym i owocem
- ½ szkl pestek dyni
- Banan i kawa latte bez cukru
Fot. Realsimple.com