Wpływ jedzenia na pracę mózgu i jego choroby wzbudza wiele kontrowersji, również w środowisku lekarzy. Czasami pacjenci ze schorzeniami psychicznymi leczeni są nawet kilka lat. Tymczasem konsultacja u alergologa mogłaby przyspieszyć leczenie. U osób genetycznie obciążonych alergią schizofrenia może wystąpić na skutek nietolerancji pokarmowej.
Mózg a układ immunologiczny
Limfocyty, bazofile i makrofagi – są to komórki układu immunologicznego, tzn. odpornościowego, które produkują enkefaliny. Są to substancje, które mają podobne działanie do związków pozyskiwanych z opium. Odkrycie tej zależności było poniekąd przełomowe, ponieważ dotychczas uważano, że substancje te mogą być wytwarzane jedynie przez mózg. Na organ ten bezpośredni wpływ mogą mieć komórki układu immunologicznego. Ponadto na ilość przeciwciał ślinie, których zadaniem jest ochrona organizmu, wpływają nie tylko czynniki i bodźce zewnętrzne (np. stres), ale też osobowość człowieka. To, co dzieje się w psychice ma ścisły związek z pracą układu immunologicznego i odwrotnie. Ponadto do mózgu mogą przenikać komórki układu odpornościowego. Dzieje się tak wtedy, gdy dochodzi do przepuszczalności naczyń krwionośnych spowodowanej alergią.
Szkodliwa pszenica?
Wpływ produktów pszennych na rozwój schizofrenii badał w latach 60.-70. XX wieku doktor F. C. Dohan. Dowiódł, że u osób obciążonych alergią schizofrenia może być wywołana przez spożywanie dużych ilości pszenicy. W latach 80. okazało się również, że na chorobę tą częściej zapadają Europejczycy. Dieta mieszkańców starego kontynentu obfituje w produkty pszeniczne. Lepszym zdrowiem psychicznym cieszą się za to mieszkańcy Ameryki i Dalekiego Wschodu, którzy spożywają raczej ryż i kukurydzę. Są to produkty pozbawione glutenu, w który obfituje pszenica. Jego wpływ na rozwój schizofrenii zaobserwowano u 17-20% chorych, zaś u połowy badanych zauważono zmiany w limfocytach, które spowodowane były glutenem.
Gluten a schizofrenia
Gluten to lektyna, która znajduje się w pszenicy. U osób obciążonych alergią może on wywołać schizofrenię. Ponadto jest odpowiedzialny za występowanie celiakii, enteropatii glutenozależnych oraz innych objawów alergii.
Chorzy na schizofrenię o podłożu alergicznym, jak i alergicy, mogą zauważyć poprawę zdrowia po zastosowaniu diety bezglutenowej.
Białko krowie
Znajduje się m.in. w mleku i jego przetworach. Mleko krowie jest jednym z najsilniejszych alergenów. Zawarte w nim szkodliwe kazeiny mogą mieć niekorzystny wpływ na pracę mózgu. Wpływ białka krowiego na rozwój schizofrenii badał doktor A. M. Denman. Przeprowadzone prze niego doświadczenie wykazało, że schizofrenia może być wywołana przez alergię ma mleko krowie.
W leczeniu schizofrenii o podłożu alergicznym pozytywne efekty może przynieść stosowanie diety eliminacyjnej.
Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II