Codziennie powinniśmy jeść minimum 2-3 porcje owoców, czyli 2-3 sztuki. Niestety nie każda z nas je przyjmuje, bo nie zawsze są pod ręką, bo trzeba je myć, bo wreszcie trzeba się po nie pofatygować do sklepu...
- są one źródłem witamin, głównie C, która wspomaga odporność organizmu
- zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się skóry i rozwojowi chorób nowotworowych
- niektóre z nich bogate są w antocyjany, które chronią m.in. nasze oczy
- owoce to źródło błonnika, dzięki któremu jelita sprawniej pracują zapobiegając zaparciom, które częściej pojawiają się u kobiet; błonnik pęcznieje w żołądku, hamując w ten sposób głód; dzięki niemu też normalizuje się poziom cukru i złego cholesterolu, z uwagi na utrudnienie ich wchłaniania w jelitach
- zawierają fitoestrogeny, które działają podobnie do naszych, kobiecych estrogenów; dzięki temu nasza skóra ma ładny, promienny wygląd; naczynia krwionośne są mocniejsze; poprawia się nam nastrój
- są źródłem węglowodanów, zarówno prostych jak i złożonych, a węglowodany to podstawowe źródło energii; są potrzebne naszemu mózgowi i mięśniom do prawidłowego funkcjonowania
- Awokado – jest specyficznym owocem o maślanej konsystencji, mogącym z powodzeniem zastąpić wszelkie smarowidła. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo witamin: z grupy B (warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz biorą udział w przemianie materii), C (wpływająca stymulująco na odporność, przeciwutleniacz), E (poprawiająca stan błon śluzowych i skóry – tzw. witamina młodości, antyutleniacz), H (wpływa na dobry stan włosów i skóry, wspomaga odporność, razem z witaminą K bierze udział w procesach krzepnięcia), K (warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi)
- Jagody – dzięki flawonoidom, a w szczególności antocyjanom, są dla nas bardzo ważne. Nie tylko wpływają ochronnie na wzrok, ale i dzięki właściwościom antyutleniającym zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych i serca, obniżają poziom złego cholesterolu, spowalniają procesy starzenia się i co najistotniejsze, mogą stanowić profilaktykę chorób nowotworowych. Jagody są szczególnie ważne dla kobiet pracujących przy komputerze i supermarketach.
- Jabłka – są chyba najpowszechniejszym owocem. Zawierają różne proporcje witamin, pierwiastków i cukrów. Większość owocu stanowi woda. W jabłkach szczególnie ceni się kwasy organiczne, m.in. kwas jabłkowy, cytrynowy i inne. Mają one działanie alkalizujące – odkwaszają organizm, szczególnie gdy spożywamy dużo mięsa, jaj i tłuszczów zwierzęcych.
- Cytrusy – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny – są dobrym źródłem witaminy C i flawonoidów. Dzięki nim fundujemy sobie dobrą „kurację” przeciw-utleniającą. Owoce te zawierają też olejki eteryczne, które działają na nas energizująco. Grejpfrut stał się ostatnio ulubionym owocem kobiet, które się odchudzają.
- Winogrona – w zależności od koloru skórki występują w nich antocyjany. Ponadto są świetnym „środkiem” moczopędnym. Zawiera też jod, istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszej tarczycy. Winogrona mają dużo cukrów, które szybko się wchłaniają, co zapewnia nam dobre samopoczucie i hamuje głód.
- Śliwki – pod każdą postacią, zarówno świeże jak i suszone. Są źródłem witamin antyutleniających – A, C i E oraz witamin z grupy B. Śliwki suszone zawierają więcej witaminy A, ponadto są znane ze swojego pozytywnego działania na układ pokarmowy. Pomagają w walce z zaparciami i im zapobiegają. W tym celu można jeść 3-4 suszone śliwki lub pić z nich kompot.
- Żurawina – dzięki wysokiej zawartości witaminy C i właściwościach zakwaszających mocz, warto je spożywać w celu zapobiegania zakażeń układu moczowego. Jest też źródłem polifenoli i flawonoidów, które odgrywają rolę w profilaktyce chorób kardiologicznych i zaburzeń metabolicznych (normalizacja poziomu glukozy i cholesterolu we krwi)
Katarzyna Ziaja