Jeżeli ktoś ma zdiagnozowane nadciśnienie musi się liczyć z tym, że leczenie będzie trwało do końca życia/fot. Fotolia

Czy istnieje zależność między chorobami układu oddechowego a alergią pokarmową?

Jedzenie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu – pozytywny lub negatywny. Alergia pokarmowa może przyczynić się do rozwoju wielu chorób – również układu oddechowego. Czy wiesz jakich?
/ 02.05.2011 23:16
Jeżeli ktoś ma zdiagnozowane nadciśnienie musi się liczyć z tym, że leczenie będzie trwało do końca życia/fot. Fotolia

Zapalenie układu oddechowego może być wywołane przez wiele czynników. Wśród nich poważną grupę stanowią: alergia pokarmowa, nietolerancja aspiryny, nietolerancja pokarmowa oraz związki i substancje chemiczne dodawane do produktów spożywczych.

Alergiczne zapalenie płuc

Najczęściej występuje u dzieci obciążonych genetycznie alergią. Choroba może objawiać się uporczywym kaszlem, dusznościami. Zdarza się, że przebiega bez gorączki. Często wykrycie choroby możliwe jest dopiero po zrobieniu prześwietlenia płuc.

Za przyczyny tej choroby uznaje się szkodliwe działanie pokarmów, zwłaszcza mleka krowiego, jak również alergeny wziewne i pasożyty.

Zapalenie pęcherzyków płucnych

Objawia się dusznością i przewlekłym kaszlem. To choroba cienkościennych pęcherzyków płucnych. To właśnie w nich dochodzi do wymiany powietrza oddechowego. Lekceważenie tego schorzenia może doprowadzić do niewydolności płuc, zwłóknienia tkanki płucnej, a także do niewydolności krążenia. Najczęściej na zapalenie pęcherzyków płucnych chorują rolnicy, młynarze, hodowcy gołębi oraz pracownicy sklepów zoologicznych. Dzieje się tak dlatego, że mają oni największą styczność z czynnikami, które wywołują tą chorobę. Mianowicie ze zbożem, mąką, zarodnikami grzybów pleśniowych i ptasimi odchodami.

Choroba Meniere’a

To choroba ucha wewnętrznego, w którym wzrasta ciśnienie i gromadzi się płyn. W efekcie dana osoba odczuwa szum w uchu. Chorobie tej mogą towarzyszyć zawroty głowy, wymioty, mdłości. Najczęściej za powstawanie tego schorzenia odpowiedzialna jest reakcja alergiczna na pokarm.

Astma

Jest to choroba, w której dana osoba dostaje ataków duszności, które spowodowane są skurczami oskrzeli. Mogą ją wywołać pyłki roślin, zarodniki grzybów pleśniowych, roztocze (np. kurzu). Bardzo często na astmę cierpią piekarze czy też młynarze. Wówczas wywołana jest ona alergią na mąkę, pszenicę.

Ataki duszności mogą być spowodowane również lekarstwa, a zwłaszcza aspiryna, związki chemiczne dodawane do produktów spożywczych oraz te zawarte w wodzie. Należy pamiętać, że alergię może wywołać każdy pokarm. Alergolodzy często obserwują duszności po spożyciu jaj, mleka, ryb.

Alergiczne zapalenie krtani

Najczęściej występuje u dzieci. Obrzęk krtani pojawia się nagle. Dochodzi do krztuszenia, duszności. Dana osoba sinieje. Choroba ta może zagrażać życiu, ale tylko wtedy, gdy jest natychmiastową reakcją alergiczną, np. na jad jakiegoś owada. Ryzyko zgonu istnieje również przy wystąpieniu reakcji pseudoalergicznej spowodowanej przez pokarm, lekarstwa, a nawet larwę glisty ludzkiej.

Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II