1. Bazylia
Więdnie i szybko traci aromat. A przecież dla aromatu chcesz mieć jej świeże listki! By uniknąć szybkiego więdnięcia, włóż ziele do kubka z wodą i zakryj foliową torebką lub trzymaj na parapecie w doniczce.2. Awokado
W lodówce owoce awokado tracą smak. Najlepiej będzie, jeśli zawiniesz je w gazetę i położysz na parapecie. Podobnie postępuj również z bananami.3. Ziemniaki
Stają się miękkie i słodkie, zachodzi w nich proces rozkładania skrobi do cukrów. Trzymaj je w zacienionej szafce kuchennej - wtedy będziesz miała pewność, że są smaczne.4. Kasze, ryż, płatki
W lodówce nabiorą wilgoci! Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej w szklanych lub plastikowych opakowaniach. Wtedy będą mogły stać nawet kilka miesięcy.5. Brzoskwinie
Im więcej czasu spędzą w lodówce, tym bardziej będą twarde i gorzkie. Połóż je w temperaturze pokojowej - dzięki temu w naturalny sposób nabiorą słodkości i miękkości.6. Pomidory
Trzymane w lodówce psują się i zmieniają smak. Lepiej mają się w temperaturze ok. 18-20 °C (zachowują świeżość przez 2-3 dni).7. Kawa
Chłonie zapachy i wilgotnieje. Lepiej jej będzie w szczelnym opakowaniu (np. słoiku) w suchej i ciemnej szafce. No chyba, że wkładasz ją do lodówki właśnie po to, by odświeżyć w niej zapach...8. Chleb
Szybciej wysycha i starzeje się. Zawiń go w lnianą ściereczkę i włóż do chlebaka. Lodówka to nie jest odpowiednie miejsce dla pieczywa.9. Czerwone wino
Zmienia kolor i smak. Przechowuj je w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach o temp. 10-14°C.10. Miód
Krystalizuje i zmienia konsystencję. Trzymaj go w zamkniętym słoiku w suchym i chłodnym miejscu o temp. nie wyższej niż 18°C.Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:
7 powodów, dla których warto pić wodę kokosową
Warzywa, które wyleczą problemy ze skórą
Jak picie kawy wpływa na organizm?
Warzywa, które wyleczą problemy ze skórą
Jak picie kawy wpływa na organizm?
na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej zamieszczonego w magazynie Vita