Dietetycy zalecają, aby w czasie upałów wypijać 2–3 litry płynów. Wbrew powszechnym opiniom, nie musi to być czysta woda. Równie dobrze gasi pragnienie mrożona kawa, herbata, czy koktajle na bazie jogurtu. Te ostatnie mogą być traktowane zarówno jako napoje, jak i posiłki (jeśli dodasz do nich zmielone otręby, siemię lniane lub zarodki pszenne). Najważniejsze jest, aby nie były zbyt słodkie lub za słone. W przeciwnym razie nie ugasisz pragnienia, a w dodatku dostarczysz organizmowi nadmiaru kalorii.
Pomysł na napój - Kawowe miksy
Z lodami
- filiżanka espresso albo mocnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki lodów waniliowych
- 100 ml mleka
- 2 kostki lodu
Kawę ostudź, wlej do shakera, dodaj mleko, łyżkę lodów i lód. Energicznie wymieszaj i przelej do szklanki. Udekoruj drugą łyżką lodów.
Z malinami
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki malin
- 3 kostki lodu
- 2 łyżki syropu malinowego
Kawę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Wlej do shakera lub słoika, dodaj mleko, maliny, pokruszony lód i syrop. Zakręć naczynie przez chwilę energicznie potrząsaj. Przelej do wysokiej szklanki.
Z czekoladą
- po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i czekolady w proszku
- 100 ml mleka n kilka kostek lodu n cukier (niekoniecznie)
Kawę i czekoladę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Wlej do shakera, dodaj mleko, lód i przez kilkanaście sekund energicznie potrząsaj. Podawaj ze słomką.
Pomysł na napój - Herbaciane miksy
Egzotyczna
- 8 łyżeczek czarnej herbaty
- 2 litry zimnej wody
- szklanka waniliowego mleka sojowego
- szklanka rumu
Zalej herbatę zimną wodą wstaw na noc do lodówki. Przecedź, wymieszaj z mlekiem sojowym i rumem. Możesz posłodzić do smaku. Podawaj z kostkami lodu.
Miodowa
- 4 torebki herbatki z owoców leśnych
- litr wrzątku
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
Zalej herbatkę wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Ostudź, wyjmij torebki. Dodaj miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu.
Imbirowa
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- 4 torebki herbaty
- litr wrzątku na sok z całej cytryny
- 2 łyżki miodu
Zalej herbatę wrzątkiem i zaparzaj 5 minut. Wyjmij torebki, przestudź napar i dodaj do niego pokrojony w plasterki imbir, sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj i schłódź.
Cytrusowa
- 4 łyżeczki liści herbaty
- litr wrzątku
- pomarańcza
- grejpfrut
Zaparz herbatę, przecedź i ostudź. Owoce wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Wrzuć do herbaty i odstaw na godzinę do lodówki.
Pomysł na napój - Jogurtowe miksy
Ziołowy
- po garści liści mięty, melisy i kolendry
- szklanka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu (niekoniecznie)
- 3 kostki lodu
Zioła umyj, osusz i porwij na kawałki. Wsyp do blendera, dodaj jogurt, sól, pieprz i krótko zmiksuj. Podawaj z kostkami lodu. Możesz wykorzystać rownież inne zioła, np. koperek, natkę pietruszki i szczypiorek oraz dodać kiełki rzodkiewki.
Ayran
- szklanka jogurtu greckiego
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
- szczypta soli n kilka kostek lodu
Jogurt zmiksuj na wysokich obrotach z wodą, lodem i solą. Możesz udekorować listkiem mięty.
Jagodowy
- pół szklanki jagód
- szklanka jogurtu naturalnego n łyżka miodu n łyżka zarodków pszennych
Umyte jagody zmiksuj z zimnym jogurtem, zarodkami i miodem. Taki koktajl to świetna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień.