Co jeść zimą

kobieta pijąca herbatę zimą fot. Fotolia
Wokół zimno, mokro i nieprzyjemnie. Jedzenie powinno zatem pomóc nam przetrwać ten zimowy czas! Podpowiadamy, co jeść w chłodne zimowe miesiące.
/ 24.12.2012 12:12
kobieta pijąca herbatę zimą fot. Fotolia

Choć żyjemy dziś zupełnie inaczej niż nasi przodkowie, nasz organizm nadal funkcjonuje zgodnie z rytmem przyrody, dostosowując się do pór roku. Dlatego lepiej zupełnie nie przestawiać go zimą na czas letni jedząc produkty, które są naturalnie dostępne w tej porze roku. Taka dieta będzie służyć naszemu zdrowiu, a także rozgrzeje i doda energii.

Dieta na zimę - kasze

Za najzdrowsze uważane są zwłaszcza dwie: jaglana i gryczana. Ale warto też pamiętać o kaszy jęczmiennej (pęczaku, perłowej, mazurskiej). Najważniejsze, by były jak najgrubsze. Ziarna, z których powstają, są wtedy mało oczyszczone i rozdrobnione, więc zachowują większość naturalnych wartości. A są to witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także witamina PP (zapobiega anemii i poprawia stan skóry). Tej ostatniej szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych. Zawierają one też sporo składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza.

Dieta na zimę - rośliny strączkowe

Czyli fasola, soczewica, groch czy cieciorka. Najlepiej podawać je z innymi warzywami i dodatkiem kaszy. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli mung) są dobrym źródłem witaminy C i są łatwiej strawne niż suszone ziarna. Dostarczają sporo energii, której zimą potrzeba do ogrzania organizmu. Mogą być składnikiem zup, a także dodatkiem do drugiego dania lub składnikiem past do chleba.

Dieta na zimę - kiszonki

Bogactwem kwaszonych warzyw jest głównie witamina C, a w przypadku kapusty także witaminy z grupy B (B6 i B12) oraz K, a także potas, wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki oprócz witaminy C zawierają spore ilości magnezu, potasu, a nawet beta-karoten. Kiszonki regulują florę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt. Są źródłem tzw. dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają odporność. Bakterie te są dobrą bronią w walce z grzybicami, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają w trawieniu i eliminowaniu toksyn.

Dieta na zimę - natka i koperek

Zimą są nieocenionym źródłem witaminy C. Jest w nich też sporo innych witamin - A, PP, kwas foliowy oraz minerałów - wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Koperek oprócz witaminy C zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2) oraz PP. Zawarty w nim olejek eteryczny wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, a także przyswajanie składników pożywienia. Natkę można samemu wyhodować na kuchennym parapecie – wystarczy zanurzyć obcięty korzeń pietruszki w wodzie.

Dieta na zimę - warzywa korzeniowe

Czyli marchewka, buraki, seler, pietruszka, a także pasternak. Właśnie one (podobnie jak ziemniaki) najlepiej przechowują się przez zimę. Zawierają sporo witaminy C (seler, pietruszka, buraki), witamin z grupy B (seler, buraki), a marchewka – prowitaminy A. Zawierają też składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. W zimowej diecie są źródłem właśnie tych wzmacniających odporność witamin i świetnie uzupełniają się np. z kaszami. Są też doskonałym składnikiem zup.

Dieta na zimę - rozgrzewające przyprawy

Imbir Ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do zup, wieprzowiny, dziczyzny, a także do ryżu, jajek i deserów.
Pieprz Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Pasuje niemal do każdej potrawy: mięs, zup, ryb, sosów i deserów.
Chili Pobudza proces przemiany materii, oczyszcza drogi oddechowe. Pasuje do dań z fasoli, soczewicy, drobiu, mięs, a także do… czekolady.
Kurkuma – niszczy wirusy, grzyby i bakterie, przyspiesza gojenie. Można ją dodawać do jaj, serów, sałatek rybnych, zup, barwić nią np. masło lub ryż.
Kardamon Łagodzi kaszel, pomaga przy niestrawności, zapobiega namnażaniu się wirusów.
Goździki Działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Nadają się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych, np. kompotów i mięs.
Kminek Wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych. Dobrze komponuje się z pieczywem, serami, kapustą kiszoną.
Cynamon Stosowany w przeziębieniach, osłabieniu, bólach mięśni. Nadaje się do dań słodkich i pikantnych. Pasuje do mięsa, ryżu, kompotów, deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA