Dieta na odporność - witaminy i mikroelementy

kobieta z warzywami fot. Fotolia
Chipsy, batony... stop! Zamiast nich jedz orzechy, banany, ryby! Są w nich prawdziwe skarby, które skutecznie wzmocnią twoją odporność!
/ 09.10.2012 13:32
kobieta z warzywami fot. Fotolia

Składniki z pożywienia są rozprowadzane przez krew do każdej komórki i budują nasz układ odpornościowy. Co więcej, jego duża część znajduje się w przewodzie pokarmowym. A ściślej mówiąc – w jelitach. To właśnie tam toczy się walka między dobrymi a złymi bakteriami. Które zwyciężą? To zależy od tego, co jesz każdego dnia.

Selen

Co robi? Bez niego odpornościowe komórki nie mogą wytworzyć przeciwciał.
Jedz: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, cebulę, czosnek. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (jest w orzechach, olejach).

Prebiotyki

Co robią? Są pożywką dla dobrych bakterii: dzięki nim mogą one lepiej zwalczać zarazki.
Jedz: banany, pora, cebulę.

Probiotyki

Co robią? To dobre bakterie, które w jelitach toczą walkę z zarazkami chorobotwórczymi. Wspomagają odporność, zapobiegają biegunkom.
Jedz: jogurty, fermentowane napoje mleczne (np. maślankę, kefiry). Najlepiej wybieraj takie, które oprócz bakterii powodujących fermentację mleka, mają też bakterie probiotyczne. Na opakowaniu takich produktów jest wymieniona łacińska nazwa konkretnego szczepu probiotycznego.

Cynk

Co robi? Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego) do produkcji przeciwciał. Przy niedoborach możesz chorować, mieć kiepski apetyt.
Jedz: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, chude mięso, ryby, kasze (zwłaszcza gryczaną), jajka, warzywa, owoce.

Naturalne antybiotyki

Co robią? Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wzmacniają odporność.
Jedz: miód (szczególnie te lipowe oraz spadziowe), cebulę i czosnek (np. do kanapek, sałatek; jako dodatek do gotowanych oraz pieczonych mięs, ryb, warzyw; w postaci syropu – z dodatkiem miodu).

Kwasy omega-3

Co robią? Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych w organizmie. Wzmacniają również błony śluzowe (np. nosa, gardła, oskrzeli).
Jedz: ryby morskie (np. śledzia, halibuta, łososia, makrelę, dorsza) oraz słodkowodne (pstrąga), mielone orzechy, migdały.

Witamina B6

Co robi? Potrzebuje jej nie tylko układ nerwowy, ale także odpornościowy. Jest cenną pomocą zwłaszcza dla białych krwinek, których zadaniem jest m.in. niszczyć i pochłaniać atakujące organizm zarazki.
Jedz: kasze (szczególnie jaglaną, gryczaną), płatki owsiane, jogurty, sery, chude mięso.

Żelazo

Co robi? Wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone są słabe. A wtedy nie mogą dobrze rozprowadzać cennych witamin i składników odżywczych do każdej komórki.
Jedz: mięso (także czerwone, w którym jest najwięcej żelaza), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego do mięs podawaj też surówkę.

Witamina C

Co robi? To jedna z najważniejszych witamin dla układu odpornościowego. Niszczy wirusy, zapobiega rozmnażaniu się bakterii, jest niezbędna do rozbrajania i atakowania zarazków. Dzięki niej możliwe jest przyswojenie żelaza (również bardzo ważnego dla odporności). Niestety, witaminy C organizm nie potrafi sam wytworzyć ani też magazynować, zatem musi ją często dostawać. Najlepiej kilka razy dziennie. Dlatego dietetycy zalecają, by jeść owoce i/lub warzywa przy każdym posiłku.
Jedz: truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny (teraz w formie mrożonek – są naprawdę zdrowe), pomarańcze, mandarynki, kiwi, cytryny, pomidory.

Witamina A

Co robi? Pomaga zniszczyć wirusy. Wzmacnia również błony śluzowe – także gardła, nosa, oskrzeli, przewodu pokarmowego, przez co wirusom czy bakteriom trudniej je sforsować i przebić się w głąb organizmu.
Jedz: zielone i pomarańczowe owoce i warzywa: brzoskwinie, morele (również suszone), marchew, dynię, brokuły. Nie zapominaj o produktach pochodzenia zwierzęcego, które są bardzo dobrym źródłem witaminy A (jajka, mięso, sery białe, żółte, masło).

Redakcja poleca

REKLAMA