Jaka dieta na niedowagę?
Niedowaga najczęściej wynika z niedoboru składników odżywczych takich jak białko, witaminy oraz składniki mineralne. Ale nie tylko - na utratę masy ciała ma również wpływ przewlekły stres oraz różnego rodzaju choroby. Właśnie z tego powodu przed rozpoczęciem diety powinniśmy najpierw uporać się z tymi dolegliwościami. Dzięki temu nasz organizm odzyska równowagę potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.
Polecamy: Diety w chorobach
Zasady diety dla osób z niedowagą
- Dieta powinna dostarczać ok. 40 kcal/kg masy ciała (np. osoba ważąca 50 kg powinna zjadać co najmniej 2000 kcal).
- Jedz jak najwięcej pełnowartościowego białka - chude mięsa i wędliny, jaja, jogurty, twarogi, ryby (najlepiej morskie, bogate w nienasycone kasy tłuszczowe).
- Spożywaj jak najwięcej owoców - bananów, winogron, owoców suszonych oraz orzechów.
- Do przyrządzania potraw stosuj oleje roślinne lub masło.
- Pamiętaj o ładnym podaniu posiłku - im więcej kolorów na talerzu, tym chętniej będziesz sięgał po dokładkę.
- Posiłki dziel na 5 porcji i staraj się je jeść o tych samych porach - regularność jedzenia pobudzi twój metabolizm.
- Ćwicz, ale nie przesadzaj - pół godziny na świeżym powietrzu lub na basenie z pewnością pobudzi twój apetyt.
- Po posiłku pozwól sobie na chwilę odpoczynku - poobiednia sjesta na pewno nie zaszkodzi.
- Unikaj wędzonych, smażonych i pieczonych z dużą ilością tłuszczu potraw - po spożyciu długo zalegają w żołądku i nieraz są przyczyną zgagi lub wzdęć.
- Codziennie zjadaj owoce i warzywa - produkty te możesz spożywać bez ograniczeń.
- Nie pij napojów gazowanych - szybko sycą, ale z pewnością nie wyjdą ci na zdrowie.
Nie jedz słodyczy - zbyt szybko hamują apetyt.
- Nie pal papierosów - hamują apetyt, a dodatkowo organizm zużywa mnóstwo energii na metabolizowanie trucizn w nich zawartych.
- Spożywaj pełnowartościowe produkty mleczne: mleko 2%, jogurty, kefiry, twarogi.
- W codziennej diecie uwzględniaj przede wszystkim węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski). Dlaczego? Bo ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.
Zobacz też: Dieta na przytycie - jak pokonać wychudzenie?