Fot. Fotolia
Kwasy tłuszczowe Omega 3 a zespół metaboliczny
Jak podkreślają naukowcy niezmiernie ważnym czynnikiem zapobiegającym wystąpieniu zespołu metabolicznego zarówno u dzieci jak i osób starszych jest odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, a także niedopuszczenie do powstania nadwagi.
I tak osoby szczupłe, lecz pochodzące z rodzin o wysokim ryzyku wystąpienia otyłości powinny stale monitorować indeks masy ciała. Natomiast osoby, u których stwierdzono zbyt wysoki wskaźnik BMI, w pierwszej kolejności muszą zahamować przyrost wagi oraz starać się ją zredukować, wprowadzając zmiany w dotychczasowym stylu życia.
Zobacz także: U kogo może wystąpić zespół metaboliczny?
Jak zapobiec wystąpieniu zespołu metabolicznego?
- pamiętaj o spożywaniu różnorodnych produktów o zbilansowanej wartości kalorycznej i odpowiedniej aktywności fizycznej;
- zadbaj aby posiłki przez ciebie przygotowywane były ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe, a bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza DHA;
- jedz warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste i zbożowe (błonnik);
- ogranicz spożywanie cukru, soli kuchennej i sodu;
- stosuj produkty bogate w wapń, potas i magnez;
- każdego dnia pij minimum 1,5 l wody niskosodowej i niegazowanej;
- pamiętaj, aby niemowlętom i małym dzieciom podawać kwas DHA, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu malucha.
"Badania przeprowadzane na całym świecie wykazują szczególnie korzystny wpływ wielonienasyconych kwasów Omega-3, a w szczególności kwasu DHA na organizm człowieka. Składniki te nie tylko działają przeciwzakrzepowo czy przeciwzapalnie, ale także obniżają poziom trójglicerydów, działają przeciwmiażdżycowo, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jest to szczególnie ważne w przypadku małych dzieci, którym już od pierwszych dni życia – na początku z mlekiem matki, później poprzez dietę bądź dodatkową suplementację – zaleca się podawanie kwasu DHA" – podkreśla Agnieszka Pawłowska – Wypych.
Źródło: Materiały prasowe TKM PR
Zobacz także: Czy dania gotowe to sama chemia?