Zalet w bród
Dziennie potrzebujesz 30–40 g błonnika. Taka porcja ułatwia trawienie, może też zapobiegać wielu schorzeniom.
- Chroni serce, bo obniża poziom cholesterolu we krwi i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłku, dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy.
- Reguluje poziom cukru, dzięki temu do krwi dostają się mniejsze porcje glukozy, co zapobiega cukrzycy.
Gdzie go szukać?
- kromka chleba chrupkiego - 0,5 g
- kromka chleba graham - 2,5 g
- 3 łyżki pęczaku (po ugotowaniu) - 2,9 g
- łyżka otrąb pszennych - 2,1 g
- 2 Łyżki musli - 1,6 g
- średnia marchewka - 3,5 g
- 10 brukselek - 5,4 g
- szklanka kapusty - 3,8 g
- 1 średnie jabłko - 2,8 g
- 1 Duża pomarańcza - 3,4 g
- 1 średnia gruszka - 2,1 g
- 1 Suszona śliwka - 2,2 g
- pół szklanki rodzynek - 8,4 g
- garść orzechów - 8 g
Odchudzanie bez diety
Błonnik zadba także o twoją linię. Wypełnia żołądek, a pęczniejąc w jelitach, sprawia, że dłużej jesteśmy syte. Jeśli chcesz schudnąć, jedz minimum 40 g błonnika dziennie. Jak to zrobić? Wystarczy na śniadanie zjeść domowe musli, w ciągu dnia 2–3 jabłka, a wieczorem surówkę piękności.
SURÓWKA PIĘKNOŚCI
Na drobnej tarce zetrzyj 1 marchewkę, 1 średni seler, 1 jabłko. Banan pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatkę dopraw 4 łyżkami jogurtu i łyżką miodu.
DOMOWE MUSLI
Wymieszaj po 1 szklance płatków owsianych, żytnich i orkiszowych. Dodaj pestki słonecznika, orzechy i rodzynki. Jedz z jogurtem.