Przeprowadzono dotąd wiele badań, które udowodniły dobroczynny wpływ produktów pełnoziarnistych na zdrowie.
Badania przeprowadzone przez Nurses’ Health Study w Bostonie dowiodły, że u kobiet, które spożywały około 2,7 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie, ryzyko choroby niedokrwiennej serca było o 30% niższe niż u kobiet spożywających tylko 0,13 porcji dziennie.
Badacze z niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke w Nuthetal wykazali, że nie każdy błonnik pełni jednakową rolę w prewencji cukrzycy. Badaniami objęto ponad 9 700 mężczyzn i niemal 15 400 kobiet w wieku 35 do 65 roku życia. Stan ich zdrowia śledzono przez okres około 7. lat. W rezultacie okazało się, że osoby, które spożywały duże ilości produktów z pełnego ziarna zbóż, bogatych w błonnik, były mniej narażone na cukrzycę typu II, niż osoby, które jadły go mniej. Następnym krokiem było podzielenie pacjentów na 5 grup ze względu na spożycie błonnika. Okazało się, że osoby, które spożywały najwięcej błonnika pochodzącego ze zbóż (17 g dziennie) miały o 27% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, niż osoby z grupy o najniższym spożyciu (7 g dziennie).
Przeprowadzona w Wielkiej Brytanii kampania „Whole Grain for Health” pokazała, że ponad połowa badanych Brytyjczyków nie wie, co to są produkty pełnoziarniste, a aż 70% nie ma świadomości benefitów płynących z ich spożywania. 72% badanych zadeklarowało, że spożycie przez nich produktów pełnoziarnistych byłoby na wyższym poziomie, gdyby ich wiedza na temat korzyści płynących z tych produktów była większa.
W USA coraz więcej konsumentów posiada wiedzę na temat zalet płynących ze spożywania produktów pełnoziarnistych. W 2005 roku produkty te trafiły na listę produktów zalecanych do spożycia przez U.S. Departament of Health&Human Services.
Fakty:
- Dieta bogata w produkty pełnoziarniste sprzyja zdrowiu serca.
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika, produkty pełnoziarniste korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i prawidłowe funkcjonowanie całego układu trawiennego.
- Błonnik zapewnie uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Konsultacja: mgr inż. Alicja Kalińska, doradca żywieniowy