Czy wiesz, że masz w kuchni doskonałą amunicję na wirusy i bakterie? To ukryte w jedzeniu witaminy, minerały i inne substancje aktywne. Są skuteczniejsze nawet od tych w tabletkach, bo organizm lepiej je przyswaja. Dzięki temu jest gotowy na to, by odeprzeć atak przeziębienia i grypy. Abyś wiedziała, co podawać domownikom, przedstawiamy ci 9 superzdrowych produktów. Każdy z nich sprawia, że układ odpornościowy pracuje na wyższych obrotach. Wśród domowych specjałów są i takie, które od tysiącleci uznaje się za zwalczające infekcje leki. Na następnych stronach przeczytasz, co robić, aby nie traciły cennych właściwości, i jak poszczególne produkty włączać do codziennego jadłospisu. Na zdrowie i smacznego!
To źródło ponad kilkuset substancji aktywnych, w tym naturalnego antybiotyku inhibiny.
Inhibina niszczy drobnoustroje, które atakują błonę śluzową nosa i gardła. Zawierający ją miód (zwłaszcza lipowy) to także doskonały specyfik o właściwościach napotnych, wykrztuśnych i przeciwgorączkowych.
Inne źródła: propolis – kit pszczeli, który działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwwirusowo.
Mają wyjątkowo dużo witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza.
Witamina E usuwa z organizmu wolne rodniki, czyli pojedyncze cząsteczki tlenu, które uszkadzają komórki i w ten sposób osłabiają organizm.
Inne źródła: pestki dyni, słonecznika, migdały, margaryna, oleje roślinne, pełnoziarniste pieczywo, szparagi, szpinak, brokuły, kiełki.
Jest uznawana za jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
Witamina ta może skracać czas trwania przeziębienia nawet o 70 proc. Zwiększa ona poziom interferonu – substancji przeciwwirusowej, która chroni organizm przez infekcjami.
Inne źródła: czerwona i czarna porzeczka, brukselka, papryka, kalafior, szpinak, truskawki, cytryny, pomarańcze, grejpfrut, kapusta biała, czerwona, pomidory, kwaszona kapusta, ziemniaki, jabłka, cebula, gruszki.
Swój piekący smak i specyficzny zapach zawdzięcza antybakteryjnej allicynie.
Allicyna to naturalny antybiotyk. Ma silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Co ważne, substancja ta hamuje także namnażanie się wirusów. Dlatego czosnek pomaga przy przeziębieniu i grypie.
Inne źródła: podobne właściwości mają substancje zawarte w cebuli i porze.
Swoje wzmacniające właściwości zawdzięczają bioflawonoidom, zwłaszcza rutynie.
Rutyna uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając przenikaniu drobnoustrojów do krwi, zmniejsza też obrzęk śluzówki nosa i gardła oraz wzmacnia działanie witaminy C.
Inne źródła: czarne i czerwone porzeczki, aronia, żurawina, natka pietruszki, kasza gryczana.
W 1 mililitrze biojogurtu jest nawet milion dobrych bakterii – probiotyków. obrych” bakterii zapobiegających infekcjom.
Probiotyki pokrywają szczelną warstwą nabłonek wyścielający jelita. To zaś uniemożliwia osiedlanie się na nim drobnoustrojów chorobotwórczych, a tym samym zapobiega przenikaniu zarazków do organizmu.
Inne źródła: biomaślanka, mleko acidofilne, sery żółte, ser brie i camembert, kwaszona kapusta.
Dostarcza sporo cynku. Najwięcej tego pierwiastka zawiera żółtko.
Cynk hamuje namnażanie się wirusów wywołujących infekcje i skraca czas trwania przeziębienia. Minerał ten ma właściwości przeciwzapalne, pomaga też utrzymać odpowiedni poziom witaminy A.
Inne źródła: wątróbka, mięso, ser żółty, ryby, pełnoziarniste pieczywo, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, chude mleko, musztarda z gorczycą.
Ich najmocniejszym atutem jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy omega-3 ułatwiają wytwarzanie hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Łagodzą też dolegliwości towarzyszące chorobom układu oddechowego, takie jak kaszel.
Inne źródła: owoce morza, olej lniany, rzepakowy i sojowy, orzechy włoskie, siemię lniane, majonez, margaryny i jajka wzbogacone kwasami omega-3.
Pęczek marchewki
Pomarańczowy kolor marchwi świadczy o dużej ilości beta-karotenu. To z niego organizm wytwarza witaminę A.
Beta-karoten wzmacnia błonę śluzową jamy ustnej, gardła i krtani. Zdrowa śluzówka utrudnia przenikanie drobnoustrojów do krwi, a dzięki temu zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
Inne źródła: dynia, pomidory, morele, brzoskwinie, nektarynki, melon, mango, szpinak, kalafior, brokuły, sałata, cykoria, włoska kapusta oraz botwinka.