1
z
4
4 proste i pyszne koktajle!
100g zielonego groszku świeżego lub konserwowego
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
½ łyżeczki curry
½ szklanki wywaru
Cebulę kroimy w piórka, lekko solimy i szklimy na patelni. Przekładamy ją do garnka, dodajemy zielony groszek oraz wywar i gotujemy ok. 15 minut. Jeśeli groszek jest świeży, można go chwilę podsmażyć razem z cebulą – to wzmocni jego aromat. Jeśli korzystamy z groszku konserwowego, musimy dokładnie wypłukać zalewę. Zupę lekko studzimy, następnie miksujemy i doprawiamy curry.
2
z
4
4 proste i pyszne koktajle!
3 średniej wielkości pieczone buraki
1 jabłko
1 ząbek czosnku
1/3 cebuli
chrzan do smaku
sól do smaku
2 szklanki wywaru
Jeśli podgrzewamy coś w piekarniku, warto wykorzystać kawałek wolnej przestrzeni, zawinąć buraczki w folię aluminiową i upiec je. Trwa to około godziny. Następnie warzywa obieramy i miksujemy z jabłkiem, czosnkiem i cebulą. Dodajemy wywar, dokładnie mieszamy, podgrzewamy całość i doprawiamy do smaku chrzanem oraz solą.
3
z
4
4 proste i pyszne koktajle!
1 pomarańcza
1 limonka
1 cytryna
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
Limonkę, cytrynę i pomarańczę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy czerwone wino i dokładnie mieszamy.
4
z
4
4 proste i pyszne koktajle!
1 lampka białego wina
1 pomarańcza
5 łyżek soku z granatu
Pomarańczę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy białe wino oraz sok z granatów, dokładnie mieszamy.