Kontrowersje wokół wegetarianizmu powstały na skutek niewłaściwego przestrzegania diety. Nieświadomość społeczna o wartości odżywczej produktów bezmięsnych stwarza do dziś fale krytyki pod adresem osób, które rezygnują z mięsa.
Świadomość przede wszystkim
Ludzki organizm przyzwyczajony jest do określonego jadłospisu, najczęściej opartego na daniach mięsnych. Zmiana tych przyzwyczajeń jest możliwa, jednak związana z nabyciem określonej wiedzy żywieniowej. Braki składników wywołane odrzuceniem mięsa powinniśmy uzupełniać przez odpowiednie dobieranie produktów.
Najlepiej zapytać o radę dietetyka, który określi konkretne zapotrzebowanie dla naszego organizmu oraz poda przykładowe jadłospisy. Po takiej konsultacji sami będziemy mogli komponować dania, co z pewnością okaże się całkiem ciekawym doświadczeniem. Aby łatwiej nam było przygotować własne posiłki warto znać wartości odżywcze poszczególnych produktów bezmięsnych.
Czytaj więcej o wegetarianizmie
Poniżej tabela z wybranymi produktami oraz zawartością poszczególnych składników w 100g. Wartości są przybliżone.
Produkt (100g)
|
Węglowodany (g)
|
Białko (g) |
Tłuszcze (g) |
Kalorie (kcal) |
ANANAS |
7,8 |
0,2 |
33 |
|
AWOKADO |
7 |
2 |
15 |
160 |
BANAN |
17 |
0,9 |
0,3 |
74 |
BOROWIKI SUSZ. |
34 |
29 |
10 |
342 |
BÓB |
14 |
7,1 |
0,4 |
88 |
BROKUŁY |
5,5 |
3,3 |
0,2 |
37 |
CYTRYNA |
9,5 |
0,8 |
0,5 |
46 |
CZEKOLADA ML. |
54,2 |
8 |
30,7 |
526 |
DŻEM NISKOSŁ. |
63 |
0,5 |
163 |
|
FASOLA SZPARAG. |
7,6 |
2,4 |
0,2 |
42 |
FIGI SUSZONE |
68,4 |
4 |
1,2 |
300 |
GRAHAMKA |
40 |
6,5 |
1,3 |
198 |
GROSZEK ZIEL. |
17 |
6,7 |
0,4 |
98 |
HERBATA |
0,1 |
|||
JABŁKO |
12,1 |
0,6 |
0,7 |
57 |
JAJKO KURZE |
1 |
12,5 |
10,7 |
150 |
JOGURT NAT. 3% |
6,2 |
4,3 |
2 |
60 |
KALAFIOR |
5 |
2,4 |
0,2 |
31 |
KAJZERKA |
44,8 |
5,8 |
2,6 |
226 |
KASZA GRYCZ. |
70 |
12 |
3 |
359 |
KIWI |
13,9 |
0,9 |
0,5 |
64 |
MANDARYNKA |
7,5 |
0,5 |
0,2 |
34 |
MARCHEW |
8,7 |
1 |
0,2 |
41 |
MIGDAŁY |
19,5 |
18,5 |
54 |
640 |
MLEKO 2% |
4,3 |
3 |
2 |
47 |
MUSLI |
68,1 |
9,1 |
6,8 |
370 |
NEKTARYNKI |
11,8 |
0,9 |
0,2 |
53 |
OGÓREK |
2,9 |
0,7 |
0,1 |
15 |
ORZECHY LASK. |
11 |
14,4 |
65,9 |
695 |
ORZECHY WŁOS. |
18 |
16 |
60,3 |
679 |
PAPAJA |
9,8 |
0,6 |
0,1 |
43 |
PASTERNAK |
18 |
1,2 |
0,3 |
80 |
PIECZARKI |
2,5 |
2,6 |
0,4 |
24 |
POMIDOR |
5,3 |
0,9 |
0,5 |
29 |
PUMPERNIKIEL |
51,1 |
4,9 |
1,7 |
241 |
RODZYNKI |
71,2 |
2,3 |
0,5 |
298 |
RYŻ |
78,9 |
6,7 |
0,7 |
349 |
RZEŻUCHA |
1,3 |
2,3 |
0,1 |
15 |
RZODKIEWKA |
3,6 |
0,8 |
0,4 |
21 |
SAŁATA |
2,9 |
1,4 |
0,3 |
20 |
SER FETA |
1 |
17 |
16 |
216 |
SER BRIE |
0,2 |
19,8 |
28 |
332 |
SER GOUDA |
1 |
27,9 |
22 |
314 |
SER MOZARELLA |
20 |
16 |
224 |
|
SERO TOPIONY |
1,6 |
18 |
18,1 |
442 |
SOJA ZIARNO |
34,8 |
34,9 |
0,4 |
26 |
SZPINAK |
3 |
2,6 |
18 |
186 |
ŚMIETANA 18% |
3,6 |
2,5 |
0,4 |
26 |
TRUSKAWKI |
7,2 |
0,7 |
0,5 |
36 |
WINOGRONA |
17,6 |
0,5 |
0,2 |
74 |
ZIEMNIAKI |
19,9 |
1,7 |
0,1 |
87 |
ŻURAWINA |
12,2 |
0,4 |
0,1 |
51 |
Polecamy: serwis Joga