Tabela wartości odżywczych dla wegetarian

Kontrowersje wokół wegetarianizmu powstały na skutek niewłaściwego przestrzegania diety. Nieświadomość społeczna o wartości odżywczej produktów bezmięsnych stwarza do dziś fale krytyki pod adresem osób, które rezygnują z mięsa.

Świadomość przede wszystkim

Ludzki organizm przyzwyczajony jest do określonego jadłospisu, najczęściej opartego na daniach mięsnych. Zmiana tych przyzwyczajeń jest możliwa, jednak związana z nabyciem określonej wiedzy żywieniowej. Braki składników wywołane odrzuceniem mięsa powinniśmy uzupełniać przez odpowiednie dobieranie produktów.

Najlepiej zapytać o radę dietetyka, który określi konkretne zapotrzebowanie dla naszego organizmu oraz poda przykładowe jadłospisy. Po takiej konsultacji sami będziemy mogli komponować dania, co z pewnością okaże się całkiem ciekawym doświadczeniem. Aby łatwiej nam było przygotować własne posiłki warto znać wartości odżywcze poszczególnych produktów bezmięsnych.

Czytaj więcej o wegetarianizmie

Poniżej tabela z wybranymi produktami oraz zawartością poszczególnych składników w 100g. Wartości są przybliżone.

Produkt

(100g)

 

Węglowodany (g)

 

Białko (g)

Tłuszcze

(g)

Kalorie

(kcal)

ANANAS

7,8

0,2

 

33

AWOKADO

7

2

15

160

BANAN

17

0,9

0,3

74

BOROWIKI SUSZ.

34

29

10

342

BÓB

14

7,1

0,4

88

BROKUŁY

5,5

3,3

0,2

37

CYTRYNA

9,5

0,8

0,5

46

CZEKOLADA ML.

54,2

8

30,7

526

DŻEM NISKOSŁ.

63

0,5

 

163

FASOLA SZPARAG.

7,6

2,4

0,2

42

FIGI SUSZONE

68,4

4

1,2

300

GRAHAMKA

40

6,5

1,3

198

GROSZEK ZIEL.

17

6,7

0,4

98

HERBATA

 

0,1

   

JABŁKO

12,1

0,6

0,7

57

JAJKO KURZE

1

12,5

10,7

150

JOGURT NAT. 3%

6,2

4,3

2

60

KALAFIOR

5

2,4

0,2

31

KAJZERKA

44,8

5,8

2,6

226

KASZA GRYCZ.

70

12

3

359

KIWI

13,9

0,9

0,5

64

MANDARYNKA

7,5

0,5

0,2

34

MARCHEW

8,7

1

0,2

41

MIGDAŁY

19,5

18,5

54

640

MLEKO 2%

4,3

3

2

47

MUSLI

68,1

9,1

6,8

370

NEKTARYNKI

11,8

0,9

0,2

53

OGÓREK

2,9

0,7

0,1

15

ORZECHY LASK.

11

14,4

65,9

695

ORZECHY WŁOS.

18

16

60,3

679

PAPAJA

9,8

0,6

0,1

43

PASTERNAK

18

1,2

0,3

80

PIECZARKI

2,5

2,6

0,4

24

POMIDOR

5,3

0,9

0,5

29

PUMPERNIKIEL

51,1

4,9

1,7

241

RODZYNKI

71,2

2,3

0,5

298

RYŻ

78,9

6,7

0,7

349

RZEŻUCHA

1,3

2,3

0,1

15

RZODKIEWKA

3,6

0,8

0,4

21

SAŁATA

2,9

1,4

0,3

20

SER FETA

1

17

16

216

SER BRIE

0,2

19,8

28

332

SER GOUDA

1

27,9

22

314

SER MOZARELLA

 

20

16

224

SERO TOPIONY

1,6

18

18,1

442

SOJA ZIARNO

34,8

34,9

0,4

26

SZPINAK

3

2,6

18

186

ŚMIETANA 18%

3,6

2,5

0,4

26

TRUSKAWKI

7,2

0,7

0,5

36

WINOGRONA

17,6

0,5

0,2

74

ZIEMNIAKI

19,9

1,7

0,1

87

ŻURAWINA

12,2

0,4

0,1

51

Polecamy: serwis Joga

Redakcja poleca

REKLAMA