Cholesterol to zmora współczesności. W dobie szybkich posiłków i zaniku staranności przy ich przygotowaniu wiele osób ma z nim problem.
Niewłaściwy poziom cholesterolu we krwi może źle wpłynąć na nasz organizm i doprowadzić do poważnych schorzeń układu krążenia. Warto więc zapoznać się z tabelą produktów dla osób o podwyższonym cholesterolu – zapobiegnie to wielu dylematom przy zakupach.
Polecamy: Jadłospis dla osoby z podwyższonym cholesterolem
Pamiętaj: Potrawy, które zawierają składniki korzystne dla poziomu cholesterolu nie są wcale pracochłonne.
Zrezygnuj ze smażenia – piecz i gotuj mięsa i warzywa.
Polecamy: Obróbka termiczna żywności
Tabela
PRODUKT |
WPŁYW NA POZIOM CHOLESTEROLU |
UWAGI |
Tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek |
korzystny |
Doskonale zastępują tłuszcze zwierzęce, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu |
Owoce |
korzystny |
Zawierają duże ilości witamin, wiele owoców dostarcza cennego błonnika, świetnie zastępują słodycze |
Warzywa, szczególnie strączkowe |
korzystny |
Źródło witamin i błonnika, mogą zastąpić na kanapkach masło, sosy majonezowe |
Tłuste ryby |
korzystny |
Świetny zastępnik dla tłustych mięs, zawierają dużo kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu |
Twaróg chudy |
korzystny |
Wybierać należy sery białe o obniżonej wartości tłuszczu, może je potraktować jako produkt zastępujący sery żółte i topione |
Jogurt |
korzystny |
Dostępna szeroka gama jogurtów naturalnych o obniżonej zawartości tłuszczu, można używać go zamiast śmietany lub majonezów |
Pieczywo pełnoziarniste |
korzystny |
Bogate źródło błonnika, wspomaga proces trawienia |
Chude mleko |
korzystny |
Prezentuje szeroko dostępną gamę produktów z obniżoną wartością tłuszczu, zastępuje mleko pełnotłuste |
Tłuszcze zwierzęce: masło, smalec |
niekorzystny |
Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa poziom cholesterolu |
Tłusta wieprzowina |
niekorzystny |
Może być zastąpiona chudymi mięsami, np. drobiem, nie powinno jej się smażyć, najlepiej gotować lub piec |
Sosy śmietanowe |
niekorzystny |
Tłusta śmietana wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, sosy można przygotowywać na bazie jogurtu naturalnego |
Twarda margaryna |
niekorzystny |
Często stosowana w wszelkiego rodzaju wyrobach cukierniczych, podwyższa poziom cholesterolu |
Jaja |
niekorzystny |
Wysoka zawartość cholesterolu, nie powinno się jeść więcej niż 2 sztuki na tydzień |
Podroby |
niekorzystny |
Zastępujemy je drobiem |
Majonez |
niekorzystny |
Szczególnie niewskazany, duże spożycie znacznie podwyższa poziom „złego” cholesterolu, należy go zastępować go jogurtem naturalnym |