Tabela produktów dla osób o podwyższonym cholesterolu

Cholesterol to zmora współczesności. W dobie szybkich posiłków i zaniku staranności przy ich przygotowaniu wiele osób ma z nim problem.

Niewłaściwy poziom cholesterolu we krwi może źle wpłynąć na nasz organizm i doprowadzić do poważnych schorzeń układu krążenia. Warto więc zapoznać się z tabelą produktów dla osób o podwyższonym cholesterolu – zapobiegnie to wielu dylematom przy zakupach.

Polecamy: Jadłospis dla osoby z podwyższonym cholesterolem

Pamiętaj: Potrawy, które zawierają składniki korzystne dla poziomu cholesterolu nie są wcale pracochłonne. 

Zrezygnuj ze smażenia – piecz i gotuj mięsa i warzywa.

Polecamy: Obróbka termiczna żywności

Tabela

PRODUKT

WPŁYW NA POZIOM CHOLESTEROLU

UWAGI

Tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek

korzystny

Doskonale zastępują tłuszcze zwierzęce, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu

Owoce

korzystny

Zawierają duże ilości witamin, wiele owoców dostarcza cennego błonnika, świetnie zastępują słodycze

Warzywa, szczególnie strączkowe

korzystny

Źródło witamin i błonnika, mogą zastąpić na kanapkach masło, sosy majonezowe

Tłuste ryby

korzystny

Świetny zastępnik dla tłustych mięs, zawierają dużo kwasów omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu

Twaróg chudy

korzystny

Wybierać należy sery białe o obniżonej wartości tłuszczu, może je potraktować jako produkt zastępujący sery żółte i topione

Jogurt

korzystny

Dostępna szeroka gama jogurtów naturalnych o obniżonej zawartości tłuszczu, można używać go zamiast śmietany lub majonezów

Pieczywo pełnoziarniste

korzystny

Bogate źródło błonnika, wspomaga proces trawienia

Chude mleko

korzystny

Prezentuje szeroko dostępną gamę produktów z obniżoną wartością tłuszczu, zastępuje mleko pełnotłuste

Tłuszcze zwierzęce: masło, smalec

niekorzystny

Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa poziom cholesterolu

Tłusta wieprzowina

niekorzystny

Może być zastąpiona chudymi mięsami, np. drobiem, nie powinno jej się smażyć, najlepiej gotować lub piec

Sosy śmietanowe

niekorzystny

Tłusta śmietana wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, sosy można przygotowywać na bazie jogurtu naturalnego

Twarda margaryna

niekorzystny

Często stosowana w wszelkiego rodzaju wyrobach cukierniczych, podwyższa poziom cholesterolu

Jaja

niekorzystny

Wysoka zawartość cholesterolu, nie powinno się jeść więcej niż 2 sztuki na tydzień

Podroby 

niekorzystny

Zastępujemy je drobiem

Majonez

niekorzystny

Szczególnie niewskazany, duże spożycie znacznie podwyższa poziom „złego” cholesterolu, należy go zastępować go jogurtem naturalnym

Redakcja poleca

REKLAMA