Macie jakiś przepis na drożdżowy makowiec?
napisał/a:
Katalina
2009-12-02 00:22
Cześć, Dziewczynki! Poszukuję jakiegoś "full wypas, cud-miód i orzeszki" przepisu na makowca drożdżowego. Macie może coś w zanadrzu?
napisał/a:
agusiazet
2009-12-02 00:24
Drożdżowy, czyli zawijany? Nie umiem piec, więc pytam z czystej ciekawości:) Powodzenia i smacznego!!!
napisał/a:
mnonka
2009-12-02 13:24
Ciasto drożdżowe:
*3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
*180 ml letniego mleka
*150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
*6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
*45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
*6 łyżek cukru
*1,5 łyżki oleju
*pół łyżeczki soli
*1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
*1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
*500 g maku
*250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
*100 g rodzynków
*50 g orzechów włoskich, posiekanych
*1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
*olejek migdałowy do smaku
*cynamon do smaku
*1 łyżka miękkiej margaryny
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki
i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
*kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
*3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
*180 ml letniego mleka
*150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
*6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
*45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
*6 łyżek cukru
*1,5 łyżki oleju
*pół łyżeczki soli
*1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
*1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
*500 g maku
*250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
*100 g rodzynków
*50 g orzechów włoskich, posiekanych
*1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
*olejek migdałowy do smaku
*cynamon do smaku
*1 łyżka miękkiej margaryny
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki
i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
*kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania