Czy warto piec chleb w domu?
napisał/a:
Lilinka
2011-11-22 22:51
Cześć dziewczyny
Znajoma piecze chleb w domu - no pycha jest :) też chcę zacząć, ale gotowanie nie jest moją najmocniejszą stroną - od czego mogę zacząć, bo nie chcę się poddawać z powodu braku jakichś nadzwyczajnych umiejętności ;)
Znajoma piecze chleb w domu - no pycha jest :) też chcę zacząć, ale gotowanie nie jest moją najmocniejszą stroną - od czego mogę zacząć, bo nie chcę się poddawać z powodu braku jakichś nadzwyczajnych umiejętności ;)
napisał/a:
paula290390
2011-11-23 08:28
Składniki
• 1 kg mąki tortowej
• 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
• 1 opakowanie słonecznika
• 1 opakowanie pestek z dyni
• 1/2 szklanki siemienia lnianego
• 1 opakowanie drożdży
• 1 litr letniej wody
• 2 łyżki cukru
• 1,5 łyżki soli
Etapy przygotowania
1. Mąkęm płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie wymieszać w misce.
2. W drugiej misce pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól. Odłożyć na 10 minut.
3. Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
4. Natłuścić olejem formę (przepis na 2 formy - keksówki), wlać masę (do połowy formy), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
6. PYCHA! ZNIKA ZE STOŁU MOMENTALNIE :)
• 1 kg mąki tortowej
• 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
• 1 opakowanie słonecznika
• 1 opakowanie pestek z dyni
• 1/2 szklanki siemienia lnianego
• 1 opakowanie drożdży
• 1 litr letniej wody
• 2 łyżki cukru
• 1,5 łyżki soli
Etapy przygotowania
1. Mąkęm płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie wymieszać w misce.
2. W drugiej misce pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól. Odłożyć na 10 minut.
3. Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
4. Natłuścić olejem formę (przepis na 2 formy - keksówki), wlać masę (do połowy formy), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
6. PYCHA! ZNIKA ZE STOŁU MOMENTALNIE :)
napisał/a:
Artletta
2011-11-28 16:14
Cześć dziewczyny :) bardzo lubię pieczony chleb, ale mi najlepiej wychodzi chleb z gotowej mieszanki na Chleb Bałtycki z Profibry, o i zajmuje mało czasu więc to dodatkowy plus i nie jest "pusty" jak w innych mieszankach :)