Cholesterol - dieta

napisał/a: shift 2010-12-31 16:13
Co jeść żeby ograniczyć zły cholesterol? (chodzi o osobę koło 60 lat)

W necie jest pełno artykułów mówiących o tym, żeby nie jeść jajek tłustych mięs, ograniczyć węglowodany itp. czyli robi się z tego dieta białkowa co prędzej wykończy raczej człowieka niż cholesterol :P To jest też na ogół pogląd lekarzy, którzy skończyli edukację medyczną 30 lat temu i od tamtego czasu omijają publikacje medyczne ;)

W innym miejscu, które wydaje mi się w miarę wiarygodne i jest oparte na nowszych badaniach, jest napisane tak (http://www.drmichalak.pl/ - powołujący się na podręcznik biochemii):

napisal(a):"2. Dlaczego cholesterol kumuluje się w organizmie?
a) po pierwsze dlatego, że jego synteza kosztuje. W warunkach ewolucji człowiek częściej głodował niż był syty, więc musiał wykształcić mechanizmy oszczędzania tego, co jest drogie. Odkładanie cholesterolu w tętnicach to więc w pewnym sensie odkładanie go na zapas, na okres niedostatku pożywienia.
b) jedyną drogą usuwania cholesterolu z organizmu jest wydalanie z żółcią głównie w postaci soli kwasów żółciowych. Wydalić tą drogą można dziennie zaledwie ok. 1g cholesterolu.

3. Skąd się bierze cholesterol w organizmie?
"Biochemia Harpera" podaje wyraźnie - z pożywienia i z wewnętrznej syntezy.
Z pożywienia organizm może wchłonąć jedynie ok. do 1 g niezależnie od ilości spożytej.
Wewnętrzna synteza może być natomiast źródłem syntezy nawet 3-4g cholesterolu dziennie.
Bilans jest wyjątkowo prosty - po 1000 dniach możemy mieć w tętnicach nawet 1 kilogram cholesterolu.

4. Z czego powstaje cholesterol w organizmie?
Harper podaje odpowiedź na to pytanie bardzo wyraźnie - z CUKRU, pod wpływem INSULINY.
Najprostszą drogą do wyhamowania syntezy cholesterolu jest więc ograniczenie spożycia cukrów, a szczególnie cukrów prostych.
Na pierwszy ogień w odstawkę muszą iść zawsze cukier z cukierniczki oraz mąka."


Czyli ogólnie najlepiej wyeliminować węglowodany, szczególnie przetworzone? No i żeby zmniejszyć ilość trzeba by jeść mniej cholesterolu niż można go wydalić...?
napisał/a: FOOD MOOD 2011-01-03 15:28
W celu obnizenia cholesterolu we krwi należy spożywać produkty bogate w fitosterole (które także znajadują się jako dodatki w drogich margarynach)a są nimi: orzechy, nasiona (słonecznik, dynia) oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe (grube kasze, płatki, razowe pieczywo z całymi ziarnami). Ponadto ograniczać spożycie jaj do 2-3 w tygodniu uważając przy tym na ich zawartość w innych gotowych daniach i produktach (naleśniki, pierogi, kremy, zupy), białka jaj można jeść do woli. Konieczne jest zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego czyli włączenie do diety otrębów pszennych i owsianych, owsianki, płatków śniadaniowych mieszanki różnych ziaren), zamienienić pieczywo białe na razowe, spożycie warzyw i owoców jeśli osoba dobrze toleruje w postaci surówek: warzywa korzeniowe, kapusty, owoce pestkowe (jeżyny, maliny, truskawki, jagody) owoce sezonowe ze skórką, mogą być zmiksowane- mus, jeśli woli gotowane warzywa to najlepiej na parze, rośliny strączkowe- raz na tydzień: fasola po bretońsku, bób, soja w sosie pomidorowym, wyeliminowanie tłustych ciast, ciasteczek, krakersów (zamiast tego ciasto drożdżowe). W ciągu dnia: pół kilograma warzyw oraz 2 szt owoców lub 200-300g. Spożycie ryb 2-3 razy w tygodniu, nie polecam pangi. Dobrze by było nieco zwiększyć aktywność fizyczną, spacery po ok pół godziny - do godziny minimum 3 razy w tygodniu. Na pewno zastosowanie tych rad pomoże!