Zamienniki w diecie - 6 przykładów jak schudnąć

zamienniki w diecie - 6 przykładów jak schudnąć fot. Fotolia
Dobra dieta wiąże się ze sztuką wyboru. Zobacz, z czego powinnaś zrezygnować i czym zastąpić dotychczasowe menu!
Agata Bernaciak / 21.10.2013 12:17
zamienniki w diecie - 6 przykładów jak schudnąć fot. Fotolia

1. Kajzerki…

Mało wartościowe, bo wypiekane z pszennej mąki, która ma niewiele witamin i zero błonnika. Dobre tylko wtedy, gdy masz problemy żołądkowe.

…zamień na grahamki

Mają 2 razy więcej wapnia, żelaza i aż 3 razy więcej witaminy PP oraz witamin z grupy B. Jeszcze więcej dobrych składników ma ta z pestkami dyni i słonecznika.

2. Chipsy ziemniaczane…

To głównie sól i tłuszcz, w tym szkodliwe izomery trans. W chipsach jest też składnik - akryloamid, który może powodować zmiany nowotworowe.

…zamień na owocowe

Polecamy bananowe lub jabłkowe. Chipsy bananowe to prawdziwa „bomba” potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz błonnika; jabłkowe również mają sporo błonnika. Dobre są też chipsy kokosowe; co prawda zawierają sporo tłuszczu, ale roślinnego.

3. Płatki śniadaniowe…

Wzbogaca się je w witaminy (C, z grupy B), żelazo i wapń, bo najpierw w procesie produkcji są tych substancji pozbawiane. Mają dużo cukru – czasem to prawie połowa ich składu!

…zamień na muesli

Lepsze są niesłodzone płatki zbożowe (pszenne, kukurydziane) z suszonymi owocami, orzechami, ziarnami sezamu – to dawka błonnika, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi. A tymi najlepszymi są zwykłe owsiane!

4. Napoje…

Kolorowe napoje to właściwie tylko cukier, barwnik, aromaty, często też dwutlenek węgla i kwas ortofosforowy wypłukujący z kości wapń.

…zamień na soki lub wodę

Najlepszy jest sok wyciskany z owoców i warzyw. Ma te same wartości, co owoce. Nieco mniej odżywcze są soki z koncentratów. Ale najlepiej, jeśli będziesz po prostu pić wodę mineralną!

5. Biały makaron…

Zrobiony jest z pszennej, mocno oczyszczonej mąki, pozbawionej najwartościowszej części ziarna, czyli łuski. Przez to jest głównie źródłem pustych kalorii.

…zamień na razowy

Ciemny makaron ponad 2 razy przewyższa biały zawartością żelaza i witamin z grupy B oraz PP. Jego bogactwem jest też błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i sprzyja produkcji probiotyków.

6. Utwardzony tłuszcz…

Twarde margaryny zawierają szkodliwe tłuszcze trans powstające w procesie utwardzania. Nie używaj ich do pieczenia ciast. Tłuszcze trans są też w popularnych miksach.

…zamień na olej

Jest to cenne źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo zdrowe dla mózgu i układu nerwowego, zapobiegają miażdżycy. Oliwę z oliwek i olej rzepakowy, a także olej z pestek winogron można nawet dodawać do niektórych ciast!

artykuł napisany na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Przedszkolak

Redakcja poleca

REKLAMA