1. Kajzerki…
Mało wartościowe, bo wypiekane z pszennej mąki, która ma niewiele witamin i zero błonnika. Dobre tylko wtedy, gdy masz problemy żołądkowe.…zamień na grahamki
Mają 2 razy więcej wapnia, żelaza i aż 3 razy więcej witaminy PP oraz witamin z grupy B. Jeszcze więcej dobrych składników ma ta z pestkami dyni i słonecznika.2. Chipsy ziemniaczane…
To głównie sól i tłuszcz, w tym szkodliwe izomery trans. W chipsach jest też składnik - akryloamid, który może powodować zmiany nowotworowe.…zamień na owocowe
Polecamy bananowe lub jabłkowe. Chipsy bananowe to prawdziwa „bomba” potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz błonnika; jabłkowe również mają sporo błonnika. Dobre są też chipsy kokosowe; co prawda zawierają sporo tłuszczu, ale roślinnego.3. Płatki śniadaniowe…
Wzbogaca się je w witaminy (C, z grupy B), żelazo i wapń, bo najpierw w procesie produkcji są tych substancji pozbawiane. Mają dużo cukru – czasem to prawie połowa ich składu!…zamień na muesli
Lepsze są niesłodzone płatki zbożowe (pszenne, kukurydziane) z suszonymi owocami, orzechami, ziarnami sezamu – to dawka błonnika, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi. A tymi najlepszymi są zwykłe owsiane!4. Napoje…
Kolorowe napoje to właściwie tylko cukier, barwnik, aromaty, często też dwutlenek węgla i kwas ortofosforowy wypłukujący z kości wapń.…zamień na soki lub wodę
Najlepszy jest sok wyciskany z owoców i warzyw. Ma te same wartości, co owoce. Nieco mniej odżywcze są soki z koncentratów. Ale najlepiej, jeśli będziesz po prostu pić wodę mineralną!5. Biały makaron…
Zrobiony jest z pszennej, mocno oczyszczonej mąki, pozbawionej najwartościowszej części ziarna, czyli łuski. Przez to jest głównie źródłem pustych kalorii.…zamień na razowy
Ciemny makaron ponad 2 razy przewyższa biały zawartością żelaza i witamin z grupy B oraz PP. Jego bogactwem jest też błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i sprzyja produkcji probiotyków.6. Utwardzony tłuszcz…
Twarde margaryny zawierają szkodliwe tłuszcze trans powstające w procesie utwardzania. Nie używaj ich do pieczenia ciast. Tłuszcze trans są też w popularnych miksach.…zamień na olej
Jest to cenne źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo zdrowe dla mózgu i układu nerwowego, zapobiegają miażdżycy. Oliwę z oliwek i olej rzepakowy, a także olej z pestek winogron można nawet dodawać do niektórych ciast!
artykuł napisany na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Przedszkolak