Szczupła w każdym wieku

odchudzanie, matka fot. Panthermedia
Zastanawiasz się, dlaczego nie możesz schudnąć? Przeszkodą może być nie tylko sposób odżywiania, ale też wiek.
/ 30.11.2011 07:47
odchudzanie, matka fot. Panthermedia

Z każdą dekadą tempo metabolizmu zwalnia o kilka procent. Dlatego warto od czasu do czasu modyfikować dietę. Dzięki temu będziesz szczupła niezależnie od wieku.

20 lat

Dlaczego tyjesz?
Mimo że tempo twojego metabolizmu jest teraz bardzo szybkie, to i tak możesz mieć problem z kilkoma zbędnymi kilogramami. Przyczyną jest rodzaj spożywanych przez ciebie posiłków. Dwudziestolatki prowadzą bogate życie towarzyskie i jedzą o 25 proc. więcej fastfoodów niż kiedy były nastolatkami. Poza tym rzadko uprawiają sport.

Co robić?
Nasz plan żywieniowy pomoże ci zrzucić kilogramy lub utrzymać obecną wagę. Składa się z posiłków bogatych w pełnoziarniste zboża, wit. B i C oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Wit. B6 wpływa na wytwarzanie dopaminy, która dodaje energii. Dieta składająca się z 45 proc. węglowodanów, 30 proc. tłuszczu i 25 proc. białka, sprawi, że nie będziesz głodna.

30 lat

Dlaczego tyjesz?
Badania wykazują, że 40 proc. kobiet po trzydziestce przybiera na wadze. Powód? Metabolizm jest już wolniejszy. Zmienia się też kształt ciała i więcej tłuszczu odkłada się w okolicy ud i bioder. Dzieje się tak, bo twoje ciało przygotowuje się na ciążę (nawet jeśli jej nie planujesz) i chce zgromadzić więcej tłuszczu. Poza tym jesteś wiecznie zestresowana, próbując pogodzić życie rodzinne z pracą zawodową i swoimi zainteresowaniami Hormon stresu, czyli kortyzol, powoduje odkładanie się tłuszczu na brzuchu i sprawia, że często masz ochotę na słodycze.

Co robić?
Żeby podkręcić metabolizm, często jedz małe posiłki. Powinny zawierać białko, którego dobrym źródłem jest m.in. jogurt i orzechy. Muszą być bogate w składniki odżywcze i muszą mieć niski indeks glikemiczny, żeby poziom twojej energii był odpowiednio wysoki przez cały dzień. Dieta powinna składać się w 30 proc. z białka, w 40 proc. z węglowodanów i w 30 proc. z tłuszczu. Zawsze wybieraj węglowodany złożone, dzięki którym będziesz miała dużo energii i nie będziesz głodna.

40 lat

Dlaczego tyjesz?
Metabolizm spowalnia jeszcze bardziej i spalasz co najmniej 100 kcal dziennie mniej. Nie jest to tylko wina metabolizmu. Po czterdziestce tracisz rocznie około 2 proc. mięśni odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu. Okres przed menopauzą objawia się podwyższonym poziomem estrogenu i progesteronu. Wahający się poziom tych hormonów powoduje nie tylko przybranie na wadze, ale też zmęczenie, poirytowanie, problemy ze snem, co z kolei powoduje większą ochotę na słodkie, wysokowęglodanowe przekąski, takie jak batony czy ciastka. Ciągłe uczucie głodu to także wina niskiego poziomu leptyny (jest to hormon, który zmniejsza apetyt).

Co robić?
Twoja dieta powinna maksymalnie podkręcać metabolizm, a jednocześnie być bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 i antyoksydanty (dzięki nim twoja skóra będzie wyglądać młodziej i ladniej). Dlatego jak najczęściej sięgaj po tłuste ryby, chude mięso, sery light, chili, oliwę z oliwek, borówki, zieloną herbatę i ocet winny. Twoje posiłki powinny składać się z 25 proc. tłuszczu, 35 proc. białka i 40 proc. węglowodanów. Dzięki temu będziesz szczupła i zgrabna.

Redakcja poleca

REKLAMA