Oto idealna dieta dla wybrednych smakoszy, którzy cenią sobie przyjemność jedzenia i jednocześnie szukają skutecznego sposobu na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Oto prawdziwa rewolucja w odchudzaniu. Sprawdź sama!
Fot. Depositphotos
Przedstawiamy jedną z najpopularniejszych diet ostatnich miesięcy - dietę zaczerpniętą wprost z francuskiego menu i podejścia do jedzenia. Promotorem tej zaskakującej diety jest dr Jeana-Michela Cohen, który stanowczo podkreśla negatywny wpływ diety dr Dukana, wprowadzając do dietetycznego menu to co lubimy, aby w pełni czerpać przyjemność z codziennych posiłków.
Czym jest?
W rzeczywistości niczym innym jak zdrowym i nowoczesnym stylem życia. Dieta paryska to nie tylko zrzucanie zbędnych kalorii, to również zmiana podejścia do sposobu życia i odżywiania, również gdy pozbędziemy się niechcianych wałeczków. Wręcz priorytetem jest tutaj odpowiednie nastawienie psychiczne, ponieważ to pierwszy krok do poprawienia zdrowia i samopoczucia. Pochłanianie nadmiaru kalorii jest zwykle związane ze zbyt intensywnym trybem życia, gdzie brakuje czasu na spokojny, pełnowartościowy posiłek. Tutaj, musimy wygospodarować sobie codziennie kilka dodatkowych minut na "kontemplacje" posiłku (Francuzi dziennie przeznaczają na posiłki nawet 2 godziny!).
Francuska dieta trwa zwykle 2-3 miesiące, podczas których przechodzisz przez trzy fazy odchudzania: Café, Bistro i Gourmet.
Faza Café:
To pierwsza i dość rygorystyczna faza, w której następuje redukcja wagi. Faza Café trwa 8-10 dni, w trakcie których dziennie spożywasz tylko 700-800 kcal. (chudniesz ok. 0,5 kg dziennie). W tym czasie spożywasz niskokaloryczne dania, mogą być to zupy, koktajle, puree. Aby uniknąć zmęczenia zaleca się przyjmowanie preparatów multiwitaminowych i magnezu.
Elastyczność tej diety pozwala jednak ją pominąć i jeśli nie czujesz się jeszcze na siłach, zacznij od kolejnej fazy Bistro.
Faza Bistro:
Mniej rygorystyczna faza, w której zwiększasz kaloryczność posiłków do do 1000 kcal dziennie. Chudniesz tutaj miej więcej 1 lub 2 kg tygodniowo. Wzbogacasz dietę w większą ilość błonnika i białka. Obie fazy obejmują nielimitowane porcje surowych i gotowanych warzyw. Powinna trwać nie dłużej niż 3 tygodnie. Faza ta zawiera trzy rodzaje jadłospisów, które można stosować wymiennie w ciągu tych 3 tygodni, w celu przełamania monotonii. Dr Cohen przygotował również listę zamienników, dzięki którym można indywidualnie komponować menu.
Faza Gourmet:
Oto moment, w którym czas na rozpieszczanie podniebienia. Znajdziesz tutaj aż 5 różnorodnych jadłospisów:Classic, Ziemniaczany, Makaronowy, Kanapkowy, Wegetariański, dzięki którym dostosujesz dietę do tego na co masz aktualnie ochotę. Mimo, iż bogactwo produktów może być zaskakujące, to wciąż dostarczasz organizmowi do 1200 kcal dziennie. Dzięki temu w jej trakcie możesz tracić od 3 do 5 kg przez pierwszy miesiąc i od 2 do 4 kg przez kolejne 3 miesiące.
Fenomen diety paryskiej polega na zdroworozsądkowej diecie, która ma minimum zakazów i jest na tyle elastyczna, że bez problemu można ją dostosować do indywidualnych potrzeb. Dieta opiera się na 3 głównych posiłkach, które można rozdzielać tak, aby uzyskać drobne przekąski.
Dodatkowe zalecenia:
- Waż się 2 razy w tygodniu.
- Nigdy nie jedz podwójnych posiłków.
- Jeśli po zakończeniu cyklu diety przytyjesz 1-2 kg, przez 2-3 dni jedz menu z fazy Café lub Bistro. Jeśli waga wzrosła więcej, przez tydzień spożywaj posiłki Bistro i przez dwa tygodnie Gourmet.
Po więcej wskazówek oraz przepisy polecam zajrzeć do książki dr Jean-Michel Cohena "Dieta paryska. Jak osiągnąć właściwą wagę i ją utrzymać".