Sałatka z fetą - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna - zwłaszcza, jeśli lubisz grecką fetę i zielone oliwki.
/ 01.05.2010 00:17
Lekka kuchnia We-Dwoje.pl - Sałatka z fetą

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna - zwłaszcza, jeśli lubisz grecką fetę i zielone oliwki.

Ja kocham fetę i smakuje mi dosłownie z wszystkim: z pieczywem, z kurczakiem, z jajkami, na pizzy, w zapiekankach, jako sos lub dip - dosłownie pod każdą postacią. Niestety fety nie możemy zakwalifikować do kategorii "niskotłuszczowe" ;), dlatego też najlepiej zajadać się tym przysmakiem w połączeniu z warzywami. Proponuję więc sałatkę na wzór sałatki greckiej.

Do przyrządzenia potrzebnenam będzie:
  • sałata lodowa
  • 15 dag sera feta light
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • kilka sztuk czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek, ok. 3-4 łyżki
  • ocet winny, 1 łyżka
  • woda, 1 łyżka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Sałatę umyć, opłukać, porwać. Ser pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę, ocet, wodę, zioła wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki polać sosem, delikatnie wymieszać

Czy wiesz, że... Sałatka z fetą to samo zdrowie. Pomijając dobroczynne warzywa w niej zawarte, istotną rolę odgrywa ser feta. Feta ma więcej wapnia niż twaróg, mniej kalorii niż żółty ser. Skutecznie chroni przed osteoporozą i przyspiesza przemianę materii.