Prosta i bardzo szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna - zwłaszcza, jeśli lubisz grecką fetę i zielone oliwki.
Ja kocham fetę i smakuje mi dosłownie z wszystkim: z pieczywem, z kurczakiem, z jajkami, na pizzy, w zapiekankach, jako sos lub dip - dosłownie pod każdą postacią. Niestety fety nie możemy zakwalifikować do kategorii "niskotłuszczowe" ;), dlatego też najlepiej zajadać się tym przysmakiem w połączeniu z warzywami. Proponuję więc sałatkę na wzór sałatki greckiej.
- sałata lodowa
- 15 dag sera feta light
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- kilka sztuk czarnych oliwek
- oliwa z oliwek, ok. 3-4 łyżki
- ocet winny, 1 łyżka
- woda, 1 łyżka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki. Sałatę umyć, opłukać, porwać. Ser pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę, ocet, wodę, zioła wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki polać sosem, delikatnie wymieszać
Czy wiesz, że... Sałatka z fetą to samo zdrowie. Pomijając dobroczynne warzywa w niej zawarte, istotną rolę odgrywa ser feta. Feta ma więcej wapnia niż twaróg, mniej kalorii niż żółty ser. Skutecznie chroni przed osteoporozą i przyspiesza przemianę materii.