Rogaliki drożdżowe z kapustą i pieczarkami
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
-
400 g mąki PP
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka fruktozy
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- 200 g kapusty kiszonej
- 5 pieczarek
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować, drobno posiekać. Pieczarki i cebulę drobno posiekać, zeszklić na kilku kroplach oliwy. Wymieszać z kapustą, doprawić.
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Wykrajać nożem trójkąty.
Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz i zwijać w rogale. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć na nią rogale. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-30 minut.