Najważniejsze: czytaj etykiety
Na etykietach znajdziesz informacje o składzie produktów, także o tzw. składnikach dodatkowych, jak barwniki, utleniacze, konserwanty. Wszystkie są dopuszczone do stosowania. Coraz częściej lekarze podkreślają, że jemy ich o wiele za dużo. Okazuje się, że dorosły w ciągu roku zjada nawet dwa kilogramy konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy i emulgatorów!Produkt pod lupą: mleko
Jakie wybierać? Takie z 2 lub 3,2% tłuszczu. Nie wybieraj mleka bez tłuszczu: jest on niezbędny, żeby przyswajać witaminy A, D, E. Mleko musi zostać pozbawione bakterii. Robi się to różnymi sposobami (np. techniką UHT).Produkt pod lupą: wędliny
Jakie wybierać? Kupuj wędliny wysokiej jakości: raczej szynkę, polędwicę, baleron, a nie gotowy pasztet, parówki, kiełbasy. Wybierając wędlinę, zwróć uwagę na jej wygląd: zdrowsza jest sucha. Polecamy również wędliny przygotowane w domu. Możesz piec wszystkie gatunki mięsa, zrobić domowy pasztet. Do mięsa zamiast soli dodawaj naturalne przyprawy (majeranek, czosnek, bazylię, rozmaryn).Produkt pod lupą: kasze
Jakie wybierać? W zasadzie każdą, którą lubisz! Z jaglanej możesz zrobić wspaniałe zapiekanki, np. z rodzynkami, śliwkami, dodawać do warzyw, ryb, mięsa. Wybieraj kukurydzianą, bo jest lekkostrawna i bezglutenowa. Gryczaną, bo najwartościowsza. Pęczak i perłową, bo wspaniale smakują np. w zupie. Na stół warto też czasem postawić błyskawiczny kuskus.Produkt pod lupą: jogurty i kefiry
Jakie wybierać? Polecamy jogurty naturalne (staraj się wybierać takie, które w składzie mają tylko mleko oraz bakterie probiotyczne). Jogurty owocowe zawierają dużo cukru (w jednym kubeczku może być jego nawet kilka łyżeczek). Zanim kupisz jogurt lub kefir, zwróć uwagę, czy nie ma w nim zagęstników: np. E 412 (guma guar), E 1422 (skrobia), E 440 (pektyny).Produkt pod lupą: serki, twarożki
Jakie wybierać? Bardzo dobry jest zwykły twaróg. Możesz też kupować serki homogenizowane zwróć jednak uwagę, by nie miały dodatków (cukier, sól, zagęstniki, pektyny). Wybieraj serki naturalne (w ich składzie znajdziesz mleko i bakterie zakwaszające).Produkt pod lupą: pieczywo
Jakie wybierać? Do wyboru jest chleb pieczony na drożdżach lub na zakwasie. Polecamy ten na zakwasie, ponieważ jest dobrym źródłem prozdrowotnych bakterii. Kupuj pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów itp.Produkt pod lupą: płatki śniadaniowe
Jakie wybierać? Najlepsze są płatki jak najmniej przetworzone: jęczmienne, owsiane, musli. Typowe płatki śniadaniowe są wysoko przetworzone, zawierają wiele dodatków, a także cukier (do 40% składu). Mimo że często są robione z pełnych ziaren zbóż, lepiej nie przyzwyczajać się do ich jedzenia.napisane na podstawie artykułu autorstwa Katarzyny Pinkosz opublikowanego w magazynie Przedszkolak