1. Minidieta na jeden dzień
Dostarcza ok. 350 kalorii. Oczyszcza i odciąża żołądek. Nie wydłużaj jednak kuracji, bo tak mała dawka kalorii osłabia i spowalnia przemianę materii. Aby kontynuować oczyszczanie, przejdź na dietę numer 2 lub 3.Po przebudzeniu: szklanka letniej wody z dodatkiem soku z cytryny
Śniadanie: szklanka soku z marchwi
II śniadanie: grejpfrut, napar z pokrzywy (łyżeczkę ziół zalej szklanką wrzątku, przykryj na 5 min)
Obiad: sałatka z pomidorów bez soli, doprawiona bazylią lub oregano
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego lub innego warzywnego
Kolacja: napój pomarańczowy przygotowany ze szklanki niesłodzonego soku i szklanki niegazowanej wody
2. Dieta weekendowa
Odchudza o blisko kilogram. Dostarcza sporo błonnika, dzięki czemu syci i pomaga uporać się z zaparciami.Dzień 1.
Śniadanie: koktajl mleczno-owocowy ze szklanki odtłuszczonego mleka i garści świeżych owoców, posłodzony łyżeczką miodu
II śniadanie: szklanka niesłodzonego soku pomarańczowego
Obiad: warzywa (np. brokuły) gotowane na parze, po godzinie napar z kwiatów nagietka lekarskiego (łyżeczka suszu na szklankę wrzątku, przykryj i odstaw na 7 min)
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: sałatka z listków mniszka lekarskiego (mlecza) skropiona łyżeczką oliwy lub oleju z pestek winogron
Dzień 2.
Śniadanie: purée z pieczonego jabłka i gotowanej marchwi
II śniadanie: szklanka niesłodzonego soku grejpfrutowego
Obiad: warzywa gotowane na parze, po godzinie napar z pokrzywy
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego
Kolacja: koktajl mleczno-owocowy
3. Dieta sześciodniowa
Nie tylko oczyszcza, ale i odchudza o 2 kilogramy. Przy okazji dobrze wpływa na cerę oraz uzupełnia niedobór witamin i minerałów.Dzień 1.
Po przebudzeniu: szklanka letniej wody z łyżeczką soku z cytryny
Śniadanie: sałatka z owoców cytrusowych, np. 1/2 banana, mandarynki, kiwi i kilku cząstek grejpfruta
II śniadanie: jabłko
Obiad: pieczona pierś kurczaka (ok. 15 dag), surówka z cykorii (skrop łyżeczką oliwy i dopraw ziołami, np. prowansalskimi)
Przekąska: 10 orzechów (nie mogą być solone ani prażone)
Podwieczorek: szklanka soku warzywnego, np. pomidorowego
Kolacja: koktajl z 3/4 szklanki serwatki (ewentualnie kefiru) i garści dowolnych świeżych owoców. Składniki wystarczy zmiksować
Dzień 2.
Po przebudzeniu: napar ze skrzypu polnego lub pokrzywy
Śniadanie: jogurt naturalny 0 proc. z 2 łyżeczkami ziaren słonecznika, 2 łyżeczkami posiekanych orzechów włoskich i dowolnym owocem
II śniadanie: 1/2 grejpfruta
Obiad: surówka (będą 2 szklanki) z sałaty, pomidorów i papryki albo ogórka, rzodkiewki i młodych liści mniszka lekarskiego. Składniki posiekaj, dopraw estragonem i oregano, wymieszaj
Przekąska: 10 migdałów
Podwieczorek: szklanka soku marchwiowego lub surowa marchew
Kolacja: gotowane na parze brokuły lub fasolka szparagowa
Dzień 3.
Po przebudzeniu: szklanka letniej wody z łyżeczką soku z cytryny
Śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, 3 łyżki chudego twarogu z garścią posiekanych rzodkiewek
II śniadanie: szklanka niesłodzonego soku ananasowego
Obiad: sałatka z 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy, siekanej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę małej cebuli i pomidora, doprawiona sosem winegret (łyżeczka oliwy, mieszanka ziół do sałatek i kilka kropel soku z cytryny)
Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
Kolacja: sałatka z dowolnych świeżych owoców
Dzień 4.
Po przebudzeniu: szklanka naparu z zielonej herbaty
Śniadanie: sałatka owocowa z łyżeczką pestek słonecznika
II śniadanie: 3 łyżeczki rodzynek lub kilka suszonych daktyli
Obiad: 2 ziemniaki pieczone w mundurkach (ewentualnie gotowane) z dipem z jogurtu naturalnego 0 proc. z dodatkiem siekanego szczypiorku i natki pietruszki, sałatka z pomidorów i czerwonej papryki
Podwieczorek: szklanka niesłodzonego soku grejpfrutowego
Kolacja: szklanka surówki z kiszonej kapusty z tartą marchwią, siekaną cebulą i kminkiem
Dzień 5.
Po przebudzeniu: napar z liści mniszka lekarskiego
Śniadanie: dowolne owoce polane jogurtem naturalnym 0%
II śniadanie: garstka orzechów albo pestek z dyni
Obiad: pieczony lub gotowany dorsz (15-20 dag) doprawiony majerankiem i skropiony sokiem z cytryny, szklanka gotowanej fasolki szparagowej lub bobu
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego lub innego warzywnego
Kolacja: sałatka z tartych gotowanych buraków doprawiona sokiem z cytryny lub odrobiną chrzanu (bez śmietany i kwasku cytrynowego!)
Dzień 6.
Po przebudzeniu: szklanka letniej wody z łyżeczką soku z cytryny
Śniadanie: koktajl z banana, 10 suszonych moreli i 3/4 szklanki niesłodzonego soku pomarańczowego (zmiksuj składniki)
II śniadanie: 2 surowe marchewki
Obiad: gotowany ryż (szklanka) polany musem jabłkowym (jabłko upiecz i zmiksuj), posypany 2 łyżeczkami rodzynek
Podwieczorek: jogurt naturalny 0 proc. z 3 łyżeczkami siekanych orzechów albo ziaren słonecznika
Kolacja: sałatka owocowa z brzoskwini i pokrojonego w kostkę melona (duży plaster)
napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Przyjaciółka