Bardzo lubię przyrządzać dania w woku, bo oszczędzam wiele czasu. Mięso smaży się szybko, a warzywa są bardzo chrupkie.
Dziś proponuję kurczaka z warzywami. Pyszne, zdrowe, niskokaloryczne. W sam raz dla nas, dbających o linię, rzecz jasna
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- podwójna pierś z kurczaka,
- duża cebula,
- papryka żółta, zielona, czerwona,
- 2 marchewki,
- pomidory w zalewie,
- minikolby kukurydzy,
- tymianek, rozmaryn,
- sos sojowy,
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ziołami. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy ją na kilku kroplach oliwy. Kurczaka wrzucamy do cebuli i razem chwilę podsmażamy. Papryki i marchew kroimy w słupki, wrzucamy do kurczaka i wszystko razem dusimy przez około 30 minut. Następnie dodajemy kukurydzy, a chwilę później pomidory w zalewie, kilka kropel sosu sojowego i chwilę jeszcze podduszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru do smaku.
Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem, ale oczywiście można eksperymentować z innymi dodatkami.
Tym, którzy nie mają tego fantastycznego garnka, z czystym sumieniem polecam. Tłuszcz w nim rozgrzewa się błyskawicznie i potrzeba go zaledwie odrobinę. Smażenie trwa krótko i danie jest gotowe, zanim zdąży wchłonąć tłuszcz. Jest jeszcze jedna zaleta - zwłaszcza dla mniej utalentowanych kucharzy. W woku nic się nie przypala ;).