Jesienna dieta

W polskich domach panuje stereotyp, że kiedy na dworze robi się zimno, powinniśmy spożywać tłuste posiłki. Eksperci programu „Sekrety kobiecych serc” podkreślają - aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, nie trzeba jeść ciężko i obficie.
/ 30.10.2007 13:31

W polskich domach panuje stereotyp, że kiedy na dworze robi się zimno, powinniśmy spożywać tłuste posiłki. Eksperci programu „Sekrety kobiecych serc” podkreślają - aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, nie trzeba jeść ciężko i obficie.

Jesienią, kiedy słońca jest mniej, pogarsza się zwykle ogólna kondycja naszego organizmu. W tym okresie odpowiednio zmodyfikowana dieta, pozwoli nam zachować zdrowie i witalność, dostarczy nam niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii, poprawi nasze samopoczucie. Najkorzystniej jest spożywać pięć posiłków dziennie. Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów – warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych.

Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast-food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. Tyle samo energii, co schabowy w panierce, dostarczy nam dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami. Zastąpimy w ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe nienasyconymi, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy – mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.

Z punktu widzenia prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się zasadą, że im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia. Kupując pieczywo, wybierajmy chleb ciemny, z mąk pełnoziarnistych, który jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika i witamin z grupy B. Tego typu niezbędnych składników odżywczych – witamin czy błonnika pokarmowego – dostarczą nam także rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca, ponadto ryż brunatny (niełuskany), kasza gryczana i jęczmienna.

Wyżej wymienione produkty węglowodanowe powinny znaleźć się w większości codziennych posiłków razem z tłuszczami roślinnymi, w ilościach uwzględniających zapotrzebowanie energetyczne poszczególnych osób. Spożycie tłuszczów ogółem, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać. W prawidłowym menu nie może jednak zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych, np. Flora, Flora pro.activ pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia, w tym zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Tłuszcze nasycone, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, tłuste mięso, mleko i jego przetwory, należy ograniczać.

W prawidłowej diecie nie może także zabraknąć warzyw i owoców. Jesienią, kiedy na rynku dostępne są świeże rośliny, powinniśmy uwzględniać ich w jadłospisie jak najwięcej. Warzywa – w przeciwieństwie do owoców, które mają dużą zawartość cukrów prostych – możemy jeść bez ograniczeń. W Polsce w zwyczajowo spożywa się warzywa długo gotowane, nierzadko z zasmażkami. Taki sposób ich przyrządzani, powoduje wypłukiwanie większości witamin i składników mineralnych do wody. O wiele korzystniej jest gotować warzywa na parze lub spożywać je w postaci surowej. Warzywa stanowią źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie, które biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii i regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W okresie jesiennym cennym uzupełnieniem codziennego jadłospisu są orzechy (dziennie maksymalnie do 10 sztuk, ze względu na kaloryczność). Orzechy (laskowe, pistacjowe, włoskie oraz arachidowe) są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin E, B1 i B6

Proste rady w jaki sposób stworzyć jesienne menu, propozycje lekkostrawnych dań oraz informacje na temat prawidłowej troski o zdrowie i kondycję organizmu można znaleźć na stronach internetowych: www.flora.pl, www.pokochajswojeserce.pl.

Organizatorem kampanii „Sekrety kobiecych serc” jest firma Unilever Polska S.A., producent gamy produktów do smarowania pieczywa marki Flora.

W portfolio znajduje się:

  • Flora – margaryna o działaniu profilaktycznym, która pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji, przeznaczona dla osób, dbających o jego zdrowe funkcjonowanie (żółte opakowanie produktu);
  • Flora pro.activ – tłuszcz roślinny do smarowania pieczywa, przeznaczony dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i ryzykiem wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym. Skutecznie obniża tzw. „zły” cholesterol (biało-zielone opakowanie produktu).

Flora o działaniu profilaktycznym to margaryna nowej generacji o obniżonej zawartości tłuszczu (60%). Nie zawiera utwardzanych olejów roślinnych, dzięki czemu jest praktycznie wolna od niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans. Produkowana jest na bazie oleju słonecznikowego (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i witaminy E) oraz oleju lnianego (źródło kwasów omega-3). Zawiera witaminy A, D3 i E oraz, zgodnie z najnowszym stanem wiedzy żywieniowo-medycznej, została wzbogacona w witaminy B6, B12 i kwas foliowy, dzięki czemu lepiej chroni naczynia krwionośne.

Flora pro.activ zawiera sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych, które redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.

Produkty marki Flora uzyskały rekomendację Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.
 

Więcej informacji www.pokochajswojeserce.pl

Redakcja poleca

REKLAMA