Jak łączyć posiłki według pięciu smaków Taoizmu?

Rośliny wykorzystywane są w leczeniu przeróżnych dolegliwości, chorób, ale dzięki nim możemy także dbać o urodę!/fot. Fotolia
Sympatycy taoizmu, uważają, że przestrzeganie jego zasad zapewni długie i zdrowe życie, przede wszystkim przestrzeganie zasad łączenia posiłków według pięciu smaków. Zobacz, jak łączyć potrawy w zgodzie z zasadą pięciu smaków taoizmu.
/ 04.10.2016 13:57
Rośliny wykorzystywane są w leczeniu przeróżnych dolegliwości, chorób, ale dzięki nim możemy także dbać o urodę!/fot. Fotolia

Do najważniejszych zasad taoizmu, należy utrzymanie wewnętrznej równowagi pomiędzy energiami yin i yang. Ta równowaga jest pożądana również w przypadku diety i można ją osiągnąć łącząc cztery formy energii i pięć smaków.

Energie ukryte w jedzeniu odnoszą się głównie do ich temperatury: ciepła, zimna, chłodna, gorąca. Dania gorące i ciepłe reprezentują energię yang i wyzwalają w organizmie człowieka ciepło. Natomiast dania chłodne i zimne to znaki charakterystyczne energii yin. W ludzkim organizmie działają kojąco i studzą narządy.

Poszczególne smaki i energię wpływają na organizm następująco:

  • Produkty ostre (aktywność metalu) np. czerwony pieprz (chili), imbir i czosnek rozpraszają i neutralizują toksyny nagromadzone w organizmie.
  • Produkty gorzkie (ogień) np. rabarbar lub gorzki melon. Regulują pracę jelit, zapobiegają osiągnięciu wysokiej zawartości wody w organizmie.
  • Produkty słodkie (ziemia) np. figi, żeń-szeń, kukurydza, lukrecja, groch. Słodkie produkty dodają energii życia, pobudzają krążenie krwi i wpływają pozytywnie na pracę żołądka
  • Produkty kwaśne (drewno) np. oliwki lub granaty. Działają ściągająco, hamują biegunkę, utwardzają zawartości treści pokarmowej.
  • Produkty słone (woda) np. glony. Poprawiają perystaltykę jelit i utrzymują odpowiedni poziom wody w tkankach.
  • Ciepłe i gorące potrawy yang. Szczególnie zalecane w zimie, ponieważ ocieplają wewnętrznie organizm i przeciwdziałają chorobom, których źródłem jest niska temperatura np. przeziębienie. Produkty z tej grupy są świetną metodą walki z tzw. chorobami zimnymi tj: anemia, znużenie. Do produktów z tej grupy zaliczamy: wieprzowinę, baraninę, drób, alkohol, mango, chili.
  • Chłodne i zimne potrawy yin, wewnętrznie wychładzają organizm, dlatego nadają się do walki z tzw. ciepłymi chorobami tj. napięcie nerwowe, gorączka. Do produktów z tej grupy, zaliczam: pędy bambusa, arbuzy, kapustę, białą rzepę, gruszkę, cytrynę.

Zobacz również: Gotowe jedzenie tuczy – prawda czy fałsz

Taoizm przestrzega przed łączeniem produktów, które do siebie nie pasują lub spożywaniem nadmiaru składników z tej samej grupy, np tylko słonych.

Zbyt częste stosowanie gorących i zbyt tłustych potraw może wywołać: zaleganie krwi w klatce piersiowej, zaparcia, zgagę. Spożywanie dużej ilości posiłków obfitych w produkty słone może powodować zaburzenia gastryczno - jelitowe, bóle żołądka i hemoroidy.

Zobacz również: Popraw swoją przemianę materii na wiosnę

Taoiści uważają, że każdy smak zawiaduje pracą poszczególnych narządów np. Słodki wpływa na trzustkę i żołądek, gorzki na pracę serca i jelita cienkiego, kwaśny koordynuje pracę wątroby i woreczka żółciowego, ostry wpływa na pracę płuc i jelita grubego, a słony łączy się z nerkami i pęcherzem moczowy.

Źródło
Daniel Reid Tao Zdrowia Dom wydawniczy Rebis Poznań 2005r.

Redakcja poleca

REKLAMA