Zapewne nie bez znaczenia pozostaje tutaj wzrastające tempo życia, rozwój przemysłu, techniki i wiedzy w każdej niemalże dziedzinie życia. Żeby być “na fali” pamiętać trzeba coraz więcej. Coraz więcej codziennych czynności ulega zautomatyzowaniu. Wypłata pieniędzy, włączenie telefonu, otworzenie drzwi... wszystkie te czynności wymagają często zapamiętania określonej kombinacji cyfr.
Bez paliwa ani rusz
Pożywienie jest dla nas źródłem energii bez której nie bylibyśmy w stanie funkcjonować. Podobnie jak każda inna czynność, myślenie, koncentracja i zapamiętywanie wymagają nakładu energii. Pierwszym zatem składnikiem diety wspomagającej pracę naszego mózgu jest właściwa ilość energii.
Choć substratami energetycznymi dla naszego ustroju są zarówno węglowodany jak i tłuszcze, to jednak te pierwsze warunkują właściwe funkcjonowanie mózgu.
Węglowodany, a konkretnie glukoza, są bowiem jedynym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego. Zbadano, iż mózg dorosłego człowieka zużywa średnio 140g glukozy na dobę.
Najzdrowszym źródłem glukozy są węglowodany złożone zawarte m.in. w: brązowym ryżu, gruboziarnistych kaszach, pieczywie z grubego przemiału, pestkach, ziarnach, owocach.
Budujące białko
O ile węglowodany dają nam energię do pracy mózgu, o tyle białka są jego podstawowy składnikiem. Budują każdą komórkę naszego organizmu, a zatem także komórki nerwowe tworzące mózg. Odpowiedzialne są ponadto za odbudowę i regenerację zniszczonych neuronów i połaczeń między nimi.
Niedobór białka w diecie prowadzi zatem nie tylko do zahamowania wzrostu i rozwoju organizmu, gorszego gojenia się ran, spadku odporności, ale także do utrudnienia i zahamowania procesów myślowych zachodzących w mózgu.
Najlepszym, źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięsa, wędliny, drób, ryby, mleko, sery, jaja. Ważne aby wybierać chude gatunki mięs i ryb, a zapotrzebowanie na białko uzupełniać przetworami mlecznymi.
Tłuszcze też są potrzebne – lecytyna
Lecytyna należy do fosfolipidów i znana jest ze swoich właściwości wpływających na poprawę pamięci. Jest składnikiem wielu preparatów poprawiających koncentrację.
W organizmie odnaleźć można ją w każdej komórce, gdyż buduje ich ściany. Jest ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Istota szara mózgu to w niemalże w 25% fosfolipidy.
Lecytyna z jednej strony podnosi sprawność krążenia krwi w ustroju, dzięki czemu przyczynia się do właściwego ukrwienia i dotlenienia mózgu. Z drugiej opóźnia procesy starzenia.
Wykazuje także działanie obniżające stężenie we krwi tzw. złego cholesterolu frakcji LDL, co przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych, a w konsekwencji chorobie niedokrwiennej serca i mózgu.
Oprócz dostępnych w aptekach preparatów, lecytynę odnaleźć można w: ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, włoskich, żółtku jaj, kiełkach pszenicy.
Potas i cynk, czyli nieocenione minerały
Potas jest jedną z najistotniejszych substancji mineralnych w organizmie ludzkim. Warunkuje prawidłową pracę serca, reguluje gospodarkę wodną i równowagę kwasowo - zasadową ustroju.
Jest też odpowiedzialny za dostarczanie tlenu do mózgu, co za tym idzie ułatwia jasne myślenie.
Potas odnaleźć możemy w: nasionach roślin strączkowych, ziemniakach, selerze, marchwi, pomidorach, bananach, śliwkach, porzeczkach, owocach suszonych.
Chociaż cynk jest jedynie pierwiastkiem śladowym, a jego zawartość w organizmie waha się w granicach 1,5 – 2,2g, udowodniono, iż nawet minimalny jego niedobór utrudniać może proces koncentracji i zapamiętywania.
Zatem polecany jest on wszystkim tym, którzy chcieliby poprawić swoją sprawność umysłową oraz osobom w podeszłym wieku w celu zapobieżenia demencji starczej.
Dobre źródła cynku to: ostrygi, ryby morskie, warzywa strączkowe, przetwory zbożowe, ziarna.
Przykładowy jadłospis w diecie wzmacniającej pamięć:
- śniadanie: chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, masło, sałata, szynka drobiowa, ser żółty, pomidor, natka pietruszki, herbata zielona
- II śniadanie: banan, kefir naturalny
- obiad: ziemniaki gotowane, mięso z piersi kurczaka pieczone w przyprawach, olej do pieczenia, fasolka szparagowa gotowana, sok wieloowocowy
- przekąska: orzechy włoskie
- kolacja: chleb żytni razowy wieloziarnisty, masło, sałata, tuńczyk w sosie własnym, kiełki soi, sok marchwiowy
Artykuł pochodzi z serwisu Vitalia.pl