Dieta trzech minerałów - Schudnij z We-Dwoje.pl

Pora na zapoznanie z kolejnym sposobem żywienia, mogącego pomóc nam w redukcji masy ciała. Jest to dieta trzech minerałów, której jadłospis opiera się na przyjmowaniu produktów bogatych w chrom, cynk i magnez. Co ważne, dieta nie może przekroczyć 1200 kalorii. Pozwala na zrzucenie do 4 kilogramów tygodniowo.
/ 16.06.2010 12:45

Pora na zapoznanie z kolejnym sposobem żywienia, mogącego pomóc nam w redukcji masy ciała. Jest to dieta trzech minerałów, której jadłospis opiera się na przyjmowaniu produktów bogatych w chrom, cynk i magnez. Co ważne, dieta nie może przekroczyć 1200 kalorii. Pozwala na zrzucenie do 4 kilogramów tygodniowo.

Co zawdzięczamy pierwiastkom diety?
Chrom – jest znany ze swych właściwości zmniejszających apetyt na słodycze, przyspiesza też spalanie tłuszczów, a także normalizuje poziom glukozy we krwi, poprzez potęgowanie działania insuliny. Sprzyja też zwiększaniu się masy mięśniowej, ale sam w sobie nie wpływa na redukcję masy ciała. Wspomaga nasze dążenia do osiągnięcia zgrabniejszej sylwetki.

Cynk – jest potrzebny przy trawieniu wszelkich składników pokarmowych – białek, tłuszczów i cukrów. Ponadto stymuluje odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Co ciekawe, cynk ma pozytywny wpływ na produkcję plemników.

Magnez – wspomaga procesy trawienne węglowodanów i tłuszczów, a oprócz tego warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni, serca i układu nerwowego. Warunkuje też dobry nastrój, poprawia sen i wzmacnia odporność na stres.

Jak wygląda dieta trzech minerałów?
Dozwolone są te produkty, które zawierają minimum jeden z zalecanych minerałów. Zatem prześledźmy źródła trzech minerałów:

  • chrom: chleb i bułki razowe, orzechy, wątróbka, drób, jaja, ryby, zielony groszek, większość owoców, suszone śliwki, drożdże piwne, mięso konserwowane, grzyby, kiełki pszenicy, pieprz, morskie skorupiaki, świeże warzywa – jednak chrom należałoby uzupełniać w tabletkach, ponieważ z jedzenia wchłania się go niewiele
  • cynk: chleb i bułki razowe, kasza gryczana, żółty ser, orzechy, warzywa strączkowe, słonecznik, ostrygi, drób, chude mięso, ryby
  • magnez: chleb i bułki razowe, kasza gryczana, ryż razowy, otręby pszenne, kakao, biała fasola, groch, płatki owsiane, płatki owsiane miód spadziowy

Nie wolno przyjmować:

  • wysokotłuszczowych posiłków
  • słodyczy
  • mocnej kawy i herbaty.

Codziennie przyjmujemy 4 posiłki, które zwierają chrom, cynk i magnez. Rezygnujemy z wyżej wymienionych produktów. Nie należy długo stosować diety z ograniczeniem kalorii. Gdy zrzucimy zbędne kilogramy, możemy nadal przyjmować produkty bogate w trzy minerały, bez ograniczenia podaży kalorii. Trzeba pamiętać o nawadnianiu organizmu.

Dla kogo jest ta dieta?
Dieta oczywiście jest dla większości zdrowych ludzi. Jednak zaleca się ją także tym osobom, którym poziom cukru płata figle oraz tym, którzy mają problemy z gospodarką lipidową. Niewątpliwie, jeżeli chorujemy na cukrzycę czy zaburzenia gospodarki tłuszczowej, lepiej wcześniej poradzić się lekarza lub dietetyka w tej kwestii. Dieta pobudza trawienie i przemianę materii. Nie mogą jej stosować dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące.

Zalety diety trzech minerałów:

  • jest tania i zróżnicowana
  • można ją stosować nawet wtedy gdy nie mamy w zamiarze się odchudzać, lecz wtedy nie ograniczamy podaży kalorii
  • można przyjmować wiele produktów spożywczych
  • uzupełnia niedobory mineralne
  • dużo posiłków
  • trening silnej woli

Wady diety:

  • skrupulatne liczenie kalorii
  • obowiązkowość
  • zwracanie uwagi na jakość produktu, który musi bezwzględnie zawierać minimum jeden z pierwiastków

Wspomagając odchudzanie warto poświęcić się aktywności fizycznej. Najlepiej zwiększać ja stopniowo od nieforsownych ćwiczeń, np. gimnastyka, spacery, jogging, taniec. Następnie można ją jeszcze bardziej zwiększyć, przerzucając się na aerobic, aqua aerobic, pływanie, bieganie i siłownię. Warto też zadbać o swoją skórę, wmasowując w nią balsamy nawilżające lub oliwkę.

Redakcja poleca

REKLAMA