Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczaniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. To już czwarty dzień naszej diety oczyszczającej.
Śniadanie
- 2 bułeczki daktylowe z miodem
- szklanka chudego mleka
II śniadanie
- 1/2 szklanki twarożku
- sałatka z pomidorów z bazylią i mozzarellą
- szklanka soku grejpfrutowego
Obiad
- kotlet sojowy
- 100 g pieczonych ziemniaków, skropionych oliwą, przyprawionych czosnkiem i ziołami, szklanka zasmażonego szpinaku lub białej kapusty, szklanka wody
Przekąska
- szklanka koktajlu z jogurtu i jagód
- kromka pełnoziarnistego pieczywa z 2 łyżkami masła orzechowego
Kolacja
- szklanka czerwonej i żółtej papryki
- szklanka ugotowanych szparagów z sosem na bazie oleju
- 2 szklanki sałatki ze szpinakiem
- szklanka soku z marchwi
Deser
- brzoskwinia lub nektarynka
Pomidory z mozzarellą
Składniki: mały serek mozzarella, średni pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, kilka listków świeżej bazylii.
1. Pomidor umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w poprzek w plasterki (w ten sposób pestki nie wypłyną ze środka). Ser osącz i cienko pokrój. Bazylię umyj, usuń twarde ogonki i drobno posiekaj.
2. Na talerzu ułóż na przemian plasterki pomidora i sera. Skrop całość oliwą i posyp posiekanymi liśćmi bazylii. Zamiast niej możesz użyć oregano, natkę pietruszki lub szczypiorek.
Zielona sałatka
Składniki: 40 dag szpinaku, kilka małych pomidorków, czerwona cebula, zielony ogórek lub młoda cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, sok z cytryny, ząbek czosnku.
1. Szpinak umyj, odetnij korzonki, wrzuć na 3 min do osolonego wrzątku, odsącz. Cebulę pokrój w cienkie krążki, pomidory – na cząstki, ogórek lub cukinię – w plasterki.
2. Czosnek rozetrzyj z solą, dodaj sok z cytryny i oliwę, wymieszaj.
3. Polej sałatkę sosem.