orzechy.jpg

Dieta oczyszczająca - dzień 5

Zrezygnuj z zaledwie czterech produktów - alkoholu, wędlin, kawy i żywności zawierającej tłuszcze nasycone. Spróbuj naszej diety oczyszczającej!
/ 26.09.2016 13:29
orzechy.jpg

Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczeniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Jesteśmy już bliżej końca tygodniowej diety oczyszczającej - czy czujecie się lepiej?

Dieta oczyszczająca - Śniadanie
- szklanka pełnoziarnistych płatków śniadaniowych ze szklanką chudego mleka
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki jagód

Dieta oczyszczająca - II śniadanie
- 1 1/2 szklanki mrożonego koktajlu wieloowocowego

Dieta oczyszczająca - Obiad
- 2 smażone kanie lub boczniaki
- szklanka brązowego ryżu
- szklanka zupy jarzynowej z fasolą

Dieta oczyszczająca - Przekąska
- garść orzechów laskowych
- 100 ml soku wielowarzywnego

Dieta oczyszczająca - Kolacja
- pół placka jajecznego z warzywami
- 2 szklanki sałatki z mieszanych warzyw zielonolistnych (szpinak, sałata, jarmuż, roszponka) oraz łyżką sosu winegret
- szklanka naparu z melisy

Dieta oczyszczająca - Deser
- czekoladowa babeczka

Dobre przepisy w diecie oczyszczającej:

Placek z warzywami
Składniki:
4 jaja, 2 łyżki mąki, po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki, strąk czerwonej papryki, 1/2 szklanki różyczek brokułów.
1. Kukurydzę i groszek osącz na sicie. Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w krótkie paski. Brokuły obgotuj krótko w osolonej wodzie.
2. Formę wysmaruj olejem, na dnie ułóż wymieszane warzywa.
3. Jaja ubij z solą i pieprzem, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto na warzywa.
4. Wstaw placek do rozgrzanego piekarnika (o temp. 180 st. C). Piecz, aż będzie rumiany.

Mrożony koktajl owocowy
Składniki:
6 truskawek, ćwiartka średniego arbuza, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżka soku z cytryny, 4 pokruszone kostki lodu
1. Truskawki umyj, osącz i odszypułkuj. Z arbuza usuń wszystkie pestki i pokrój miąższ na małe kawałki. Zmiksuj.
2. Dodaj sok pomarańczowy i z cytryny oraz pokruszone kostki lodu. Miksuj krótko, aby w napoju zostały drobne kawałeczki lodu. Podawaj natychmiast.